Babadan kalan miras reddedilirse miras payı kime geçer?

Babadan kalma mirasın çocuklar tarafından reddedilmesi durumunda o miras payının kime geçeceği merak ediliyor. Ev, arazi, tarla, arsa mirası reddedilirse miras kime geçer? Baba mirasının reddedilmesi sonrasında yaşanacak hukuki süreçler...

Miras paylaşımları en çok araştırma yapılan konular arasında yer alıyor. Genellikle bu paylaşımların yapılmasında uygulanması gereken kurallar vatandaşlarca bilinmektedir. Ancak bazı özel durumlarda miras paylaşımının nasıl olacağı kafaları karıştırabiliyor. Bunlardan birisi de babadan kalan mirasın çocuk tarafından reddedilmesi durumunda miras payının kime geçeceğidir. 

BABA MİRASI REDDEDİLİRSE NE OLUR?

Çocuklar babalarının doğal mirasçısıdırlar. Ancak bu miras her zaman kabul edilmeyebilir. Çeşitli nedenlerden dolayı çocuk kendisine babadan kalan mirası reddedebilir. Bu durumda ise ortada sahibi bulunamayan bir miras payı kalmaktadır. Bu miras payının hukuken kime geçeceği ise kafaları karıştırmaktadır. Genel kanı böyle bir durumda mirasın diğer ana mirasçılar arasında paylaştırılması şeklinde bir sonuç olacağı şeklindedir. Ancak miras hukuku bu şekilde hüküm vermemektedir. 

Babadan kalan miras reddedilirse o miras payı eğer mirası reddedenin çocukları varsa onlara kalır. Babanın miras reddi dededen kalacak mirasta torunların hakkını engellemeyecektir. Babanın kabul etmediği miras çocuğa kalacaktır. 

Dededen kalan mirası önce babası reddeder ve sonra torun da reddederse o zaman farklı bir uygulama yapılmaktadır. Böyle bir durumda miras payı sahipsiz kalacaktır. Bu sahipsiz kalan miras payı eğer başka mirasçılar varsa onlar arasında eşit bir şekilde dağıtılır ve bu kişilerin mirastan alacakları pay artacaktır.

Örneğin bir babanın 3 çocuğu olduğu düşünülsün. Bu çocuklardan birisi babadan kalan mirası reddeder ve mirası reddedenin çocukları da mirası kabul etmezlerse o zaman miras payı mirası kabul eden kardeşlere geçecektir. Bu şekilde yapılacak miras paylaşımları da bozulamayacaktır. Mirası reddedenlerin daha sonra vazgeçmek gibi bir hakları yoktur. 

Emlak Haberleri Haberleri