Babadan miras ev, arsa kalanlar dikkat! Tapuda 80.000 TL borcunuz çıkıyor!

Miras olarak anne ve babalarından ev ve arsa kalan veya bu gayrimenkulleri üzerine alanların dikkat etmedikleri bir detay ortaya çıktı. Bu kişilere tapuda yüklü tutarda borç çıkıyor.

Hemen hemen her anne veya babadan çocuklara miras yoluyla çeşitli gayrimenkuller kalmakta ve bu gayrimenkullerin mülkiyetleri belirli işlemlerin yapılmasıyla çocukların üzerine geçebilmekte. Ancak bu geçiş sırasında bazı masraflar çıkabilmektedir. Bu masrafları ödemeden tam bir mülkiyet hakkı elde edilemiyor. Bu masraflar da veraset ve intikal vergisidir. Miras kalan malın hangi yol ile çocuğun üzerine geçtiğine bağlı olarak masraf değişmektedir.

VERASET YOLUYLA İNTİKALLERDE MASRAF AZ ÇIKIYOR!

Bir kişinin vefat etmesi durumunda gayrimenkullerinin yasal mirasçılar arasında paylaştırılması halinde çok yüksek bir veraset ve intikal vergisi çıkmamaktadır. Bu genellikle en sık kullanılan intikal olduğu için karşılaşılan verginin tutarı çoğu kişi için biraz daha makul olabilmektedir. 2023 verilerine göre intikal ve veraset vergisi devri yapılacak olan gayrimenkulün değerine göre belirlenmektedir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uygulamasına göre veraset ve intikal vergisi şu matrahlarla hesaplanmaktadır:

-İlk 1.100.000 TL için yüzde 1
-Sonra gelen 2.600.000 TL için yüzde 3
-Sonra gelen 5.500.000 TL için yüzde 5
-Sonra gelen 10.900.000 TL için yüzde 7
-Matrahın 20.100.000 TL’yi aşan bölümü için yüzde 10

İVAZSIZ İNTİKALLERDE VERGİ KATLANIYOR!

Miras intikallerinde bir yol da ivazsız intikaldir. Bu tanımlama pek fazla bilinmediği için kişiler miras yoluyla karşılaşacakları devasa masraf hakkında bilgi sahibi olamıyorlar. İvazsız intikalde herhangi bir ölüm olayının gerçekleşmesine gerek duyulmaz. Kişi sahip olduğu gayrimenkulü yasal mirasçısına veya bir başka kişiye herhangi bir bedel almadan bağışlayabilir. Bu şekildeki intikaller ivazsız intikal olarak değerlendirilmektedir ve bu durumda intikal ve veraset vergisi çok daha fazla olacaktır.

İvazsız intikallerde veraset ve intikal vergisi şu şekilde hesaplanmaktadır:

-İlk 1.100.000 TL için yüzde 10
-Sonra gelen 2.600.000 TL için yüzde 15
-Sonra gelen 5.500.000 TL için yüzde 20
-Sonra gelen 10.900.000 TL için yüzde 25
-Matrahın 20.100.000 TL’yi aşan bölümü için yüzde 30

İNTİKAL YAPILMAZSA NE OLUR?

Bir gayrimenkulün intikalinin yapılmamış olması o gayrimenkul üzerinde resmi bir işlem yapamamaya neden olabilir. İntikal yolu işletilmemiş veya tamamlanmamış bir tapu işlemi neticesinde tam anlamıyla gayrimenkulün mülkiyetine sahip olunamaz. Bu gayrimenkul üzerinde herhangi bir işlem yapılamaz. Gayrimenkul belki kullanılabilir ama kesinlikle satılamaz. Tapu müdürlükleri veraset ilamı çıktıktan sonra yasal mirasçıların üzerine gayrimenkullerin tapusunu işler ama işlemi tamamlamaz. Bu işlemin tamamlanabilmesi için veraset ve intikal vergisinin ödenmesi gerekir. Bu işlemi yapmak için bazen gayrimenkul mirasçılarına kişi başı 80.000 TL tutarında masraf çıkabilir.

Emlak Haberleri Haberleri