Babanın Çocuğuna Bağış Yoluyla Devrettiği Tapu Nasıl İptal Edilir?

Gayrimenkullerin çocuklara tapu devrinin yapılması oldukça merak edilen bir konudur. Bir babadan çocuğuna bağış yoluyla devredilen tapu iptal edilir mi?

Gayrimenkul mirası oldukça merak edilen bir konu olmaya devam etmektedir. Özellikle babadan çocuklara yapılan tapu devirleri çeşitli anlaşmazlıkları doğurmaktadır. Bu anlaşmazlıklar da farklı hukuki süreçlerin işetilmesine neden olmaktadır. Bir baba çocuklarından birisine bağış yoluyla ev veya arazi tapusunu devrederse be tapu iptal edilir mi? İşte merak edilen hukuki süreç için yasaların öngördüğü çözüm yolu...

BABA İSTEDİĞİ ÇOCUĞUNA BAĞIŞ YAPABİLİR

Bir babanın çocuklarından birisini diğerlerinden ayırıp ona gayrimenkul bağışı yapma hakkı vardır. Ancak bunun bazı şartları bulunmaktadır. Hukuk sistemine göre babanın malları üzerinde çocukların saklı miras payları bulunmaktadır. Bu saklı paylara tecavüz edilmedikçe baba istediği şekilde gayrimenkul bağışı yapabilir. Hatta bu gayrimenkul bağışını sadece çocukları içerisinden değil üçüncü kişilere dahi yapabilir.

Hayattayken çocuğuna sahip olduğu bir gayrimenkulü bağışlayan babaya karşı diğer çocukların yapabilecekleri herhangi bir hukuki yaptırım bulunmamaktadır. Bireysel mülkiyet hakkını kullanan baba bu alandaki tasarrufunu özgür iradesi ile ortaya koyabilir. Ancak babanın vefat etmesi durumunda haksızlığa uğradıklarını düşünen diğer çocuklar hukuki süreç başlatabilirler. Bu süreç sonunda da bahsi geçen tapu devri iptal edilebilir. Bu tapu devrinin iptali için de bazı şartlar gerekmektedir.

Baba vefat etmiş ve diğer çocuklar kardeşlerinden birisine bağışlanan tapunun iptal edilmesi için mahkeme sürecini başlatmışsa mahkeme kararını bazı kıstaslara göre verir. Öncelikle vefat eden kişinin sahip olduğu gayrimenkullere bakılır. Bağışlanan gayrimenkul diğer gayrimenkuller içerisinde saklı miras paylarına giriyor mu yoksa girmiyor mu sorusu açıklığa kavuşturulur. Eğer bağışlanan gayrimenkulle kardeşlerin saklı miras paylarına tecavüz edilmemişse bu tapu bağış işleminin iptal edilmesini imkanı yoktur.

Saklı miras payını kapsayan tüm tapu bağışları için iptal yolu açıktır. Çocukların saklı miras payları kanun tarafından güvence altında tutulmaktadır. Bunun bağış veya göstermelik satış yoluyla bir başkasına devredilip mal kaçırma eyleminin gerçekleşmesi üzerinden yıllar geçse de yapılan tapu devir işlemi iptal edilebilir.

Emlak Haberleri Haberleri