Türkiye'de miras hukuku ile alakalı olarak çok sayıda araştırma yapılmaktadır. Genellikle miras paylaşımında kimin, nasıl bir hak sahibi olduğu bilinmektedir. Ancak nadir karşılaşılan bazı durumlarda uygulamanın nasıl olacağı bilinmemektedir. Evlilik dışı çocukların mirastan pay alıp alamayacakları bu bilinmeyen konular içerisinde yer almaktadır. Evlilik dışı çocuğun miras hakkı var mıdır? Evlilik dışı çocuk mirastan pay isteyebilir mi?
EVLİLİK DIŞI ÇOCUĞUN MİRAS HAKKI
Evlilik dışı çocuğun miras hakkı oldukça karmaşık bir durumdur. Miras hukukuna göre belirli çerçevede uygulama yapılmaktadır ama bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Annenin ve babanın mirasçısı olunması evlilik dışı çocuklar için farklı kriterlerle belirlenir. Annenin mirasçısı olabilmek için ekstra bir işleme gerek yoktur. Anne ile çocuk arasında soybağı doğum ile kurulabilmektedir. Dolayısıyla bir annenin mirasçısı olabilmesi için evlilik birliği içerisinde veya evlilik dışında dünyaya gelmenin bir önemi yoktur. Ancak babanın mirasçısı olunması konusunda ise farklı kurallar işletilmektedir.
Evlilik dışı bir çocuk ile babanın soybağının kurulması gerekmektedir. Anne ile doğum ile kurulan bu soybağı baba ile doğum ile kurulamıyor. Dolayısıyla çocuk ile baba arasındaki soybağı evlilik, tanıma veya hakim hükmüyle kurulabilir. Eğer bir babanın evlilik dışı çocuğu için bu hükümler kurulmamışsa ilk etapta miras üzerinde hak iddia etmesinin mümkünü yoktur. Ancak bu çocuğun miras hakkını elde edebilmesinin yolu da açıktır.
Evlilik dışı doğan ve baba ile arasında soybağı henüz kurulmayan çocuk mahkeme yoluyla bu soybağını kurabilir. Babanın hayatta olup olmamasının da önemi yoktur. Çeşitli yollarla soybağı hükme bağlanınca evlilik dışı çocuk da evlilik birliğindeki çocuklar gibi miras hakkına sahip olurlar. Gayrimenkuller üzerinde diğer çocukların ne kadar miras hakkı olursa evlilik dışı çocuğun da aynı oranda miras hakkı bulunur.