Babanız Size Bedava Verse Bile Devlet 35 Bin TL Tapu Harcı Tahsil Edecek!

Gayrimenkul bağışında tapu harcı ve vergi konusunda kritik uyarı geldi. Baba oğluna ev bağışlayabilir mi, devredebilir mi, baba oğluna ev satabilir mi, vergi öder mi, tapu masrafı kaç TL ödenir?

2022 yılında pek çok vergi ve harç tutarı yeniden değerleme oranı üzerinden zamlanmıştı. Konut satış rakamları her geçen gün yükselmeye devam ederken bu satışlar üzerinden devletin kasasına giren tapu harcı geliri de rekor kırmıştı. Süreçte tapu harcı 2022 zammı da merak konusu olmuş, ancak tapu harcı rakamı devlet tarafından değiştirilmemiş ve yüzde 4 olarak korunmuştu.

Tapu işlemlerinde satış işlemi yoğun olarak yapılsa da bağış ve devir işlemleri de gerçekleştirilmektedir. Bu işlemlerin başında ise babadan oğluna, kızına yani çocuğuna tapu devri gelmektedir. Peki, babası oğluna satış yapabilir mi, tapu devri yapar mı, babası oğluna ev bağışlayabilir mi?

BABA OĞLUNA SATIŞ YAPABİLİR Mİ, BABASI KIZINA TAPU VEREBİLİR Mİ, BAĞIŞ YAPABİLİR Mİ?

Babadan oğula satış konusunda pek çok emsal karar alınmış olmakla beraber, babasının oğluna taşınmazı bağışlaması mümkündür. Yani bedelli olarak satış yapılabileceği gibi bedelsiz satış, bağış yapılabilir. Satış konusunda da bağış konusunda da kişilerin akraba olmaları satışa engel bir durum değildir. Ancak bu noktada diğer aile üyelerinin mal kaçırma davası gibi anlaşmazlıklar yaşanması durumunda dava yoluna gitmesi sıklıkla yaşanmaktadır.

HİBE YOLUYLA TAPU DEVRİ MASRAFI 2022! ANNEDEN, BABADAN ÇOCUĞA TAPU DEVRİ, BABADAN OĞLUNA TAPU DEVRİ TAPU HARCI MASRAFI KAÇ TL?

Bağış yoluyla ücretsiz yapılan tapu devri için masraflarda merak konusu olmaktadır. Anneden oğula, babadan çocuğa tapu devri, konut satışı konusunda da tapu masrafları araştırılıyor. Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Karabıyık konu hakkında bir okurundan gelen soruyu yanıtladı.

Gayrimenkul bağışı tapu masrafları konusunda yüzde 6,831 oranında tapu harcı tahsilatı yapıldığını belirten Karabıyık emlak vergi değeri üzerinden tutar hesaplaması yapıldığı belirtildi.

BABADAN, ANNEDEN OĞULA TAPU DEVRİ MASRAFLARI 2022! KAÇ TL TAPU HARCI ÖDENİR?

500 bin liralık bir satışta normalde tapu harcı olarak evi satan kişiden yüzde 2 ve evi alan kişiden yüzde 2 olmak üzere toplamda yüzde 4 üzerinden hesaplanarak 20 bin TL para tahsilatı yapılıyor. Ancak tapu harcı bağış yapılması halinde farklı hesaplanıyor ve 500 bin liralık bir taşınmazın tapu harcı konusunda 34 bin 155 liralık tahsilat yapılıyor.

Emlak Haberleri Haberleri