Gayrimenkullerin bağışlama yoluyla mülkiyet değiştirmesi sık sık görülen uygulamalardan birisidir. İnsanlar sahip olduğu gayrimenkulleri bağışlama yoluyla başka kişilere veya kurumlara devredebilirler. Ancak yapılan bu bağış işleminden sonradan pişmanlık duyulabiliyor ve bağış işleminin geri alınmasına dair arayışlar içerisine girilebiliyor. Peki bağış yoluyla mülkiyeti değişen bir taşınmazın geri alınabilmesinin hukuki imaknı var mı?
BAĞIŞLANAN GAYRİMENKULLER GERİ ALINABİLİR Mİ?
Türkiye'de uygulanan hukuk sisteminde bağış yoluyla bir gayrimenkulün mülkiyetinin el değiştirmesine imkan verildiği gibi bazı şartların gerçekleşmesi halinde de bağışlanmış gayrimenkulün geri alınması mümkündür. Ancak bu şartların gerçekleşmesi ile geri alım hukuk alıcığı ile yapılabilir.
ZARURİ NEDEN ARANIR
Öncelikle bağış yapılan gayrimenkulün geri verilmesini zaruri kılacak bir sebebin oluşması gerekir. Bu ucu oldukça açık bir kaidedir ve mahkemelerce değerlendirilip karar verilebilir. Bundan dolayı da profesyonel bir hukuk desteği alınmalıdır. Aksi durumda bağış yapılan evin veya arsanın geri alınması oldukça güçleşir.
BAĞIŞ YAPANIN MALİ DURUMU BAĞIŞ YAPMAYI AĞIR KILMAMALI
Bağışlanan taşınmazın geri alınabilmesi için bir diğer gerekçe ise bağış yapanın mali durumunun sonradan bu sözün yerine getirilmesi ile olağanüstü derecede ağır kılacak ölçüde değişmesidir. Böyle bir durum oluşmuşsa ilgili gayrimenkulün bağışlama işlemi geçersiz kılınabilir. Bu şekilde bağışlanan gayrimenkulün geri alınması mümkün olabilir.
YENİ AİLE YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN DOĞMASI GEREKİR
Bağışlanan gayrimenkulün geri alınmasına gerekçe gösterilebilecek bir diğer kaide de bağışlama sözü verildikten sonra bağışlayan kişi için yeni aile yükümlülükleri doğmuş veya ağırlaşmışsa bağışlama işlemi mahkemece iptal edilir.
MAHKEMEYE BAŞVURU YAPILMASI GEREKİR
Bağışlanan bir gayrimenkulün geri alınabilmesi için öncelikle gayrimenkulün bulunduğu yerin mahkemesine başvuru yapılması gerekmektedir.