Bahçe Duvarı Nedir, Nasıl Olmalıdır?

İmar yönetmeliklerinde en çok tartışılan konulardan biride bahçe duvarı olarak öne çıkıyor. Peki, bahçe duvarı nedir, nasıl olmalıdır? Yanıtları haberimizde!

İmar yönetmeliklerinde en çok tartışılan konulardan biride bahçe duvarı olarak öne çıkıyor. Peki, bahçe duvarı nedir, nasıl olmalıdır? Yanıtları haberimizde!

Bahçe duvarı, bahçede ya da binaların çevrelerini kapsayan bir duvardır. Bu duvar kuşatma, kavrama görevini üstlenir. Bunun sayesinde sınırlar belirlenir. Bahçe duvarının yüksekliği planlı ve plansız olan yönetmelikleri de belirleme de kullanılmıştır.



Bahçe Duvarı Nedir?



Bahçe duvarına ihata duvarı da denilebilmektedir. Yapılma amacı bir yapıyı kuşatmak, çevrelemektir. İsnat duvarına kıyasla daha ince bir yapıdadır. Bu duvarlar belirli bir amaca yönelik yapılmaktadır. Normal duvarlardan farklılığından bahsedecek olursak bahçe duvarı diğer bir deyimiyle istinat duvarı belirli bir yükü tutmak için kullanılabilirler veya eğimli olan arazilerde arazinin normal bir şekilde kullanılması için yapılabilirler. Güvenliğin sağlanması yapılması büyük önem taşımaktadır. Ayrıca alanında uzman kişiler tarafından inşa edilmelidir ve yapılacak olan arazi için sıkı bir çalışmayla ince eleyip sıkı dokunarak yapılması gereken bir iştir.



İmar Yönetmeliğinde Bahçe Duvarı Nasıl Olmadır?



Bahçe duvarı inşa edilirken planlı alanlar yönetmeliğine göre ana yapıdan bağımsız bir şekilde taban alanına dâhil edilmemelidir. Planlı olarak yapılan bahçe duvarlarında cephe yola bakıyorsa yüksekliği 0,5, yola bakan cephenin gerisinde ise en fazla 2 metre olmalıdır. Ek olarak bu duvara görüş mesafesini engellemeyecek şekilde 1 metrelik parmaklıkta takılabilmektedir.



Bir yapıya bahçe duvarı inşa edebilmek için ruhsat çıkarmaya gerek duyulmamaktadır. Yalnızca bahçe duvarını iskele kurumu yapacaksa ruhsat gereklidir.Planı bulunmayan ve herhangi bir belediyenin sınırları içinde kalan bahçe duvarının yüksekliği de yönetmelik aracılığı ile belirlenmiştir. Bu yönetmeliğe göre cephe yol tarafında ise 1 metre, gerisinde kalıyorsa en fazla 1.5 metre olmalıdır. Görüş engellenmeyecek şekilde parmaklık takılması olasıdır.



Bahçe duvarı uygulaması eğimi olan yerlerde uygulanıyorsa bunun şeklinin belirlenmesi belediyeye aittir. Okullar, cezaevleri, ibadet yerleri, sanayi yerlerindeki bahçe duvarları bu hükümlerin istisnalarındandır.



Emlak365.com



Emlak Haberleri Haberleri