Türkiye de paralı poşet uygulaması büyük tartışmalara neden olmuş, 25 kuruşa satılan market poşetleri nedeni ile hükümet yoğun eleştirilere maruz kalmıştı. Ancak tüm tepkilere rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararından geri adım atmamış ve uygulama sayesinde milyonlarca naylon poşetin doğaya atılmasının önüne geçilmişti.
Sıfır atık konusunda taviz vermeden çalışmalarını sürdüren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şimdi de uygulamanın ikinci adımı için ilk adımı attı ve ambalaj ürünleri için depozito zorunluluğu için beklenen yönetmeliği yayımladı. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında merak edilen sorular yanıtlanmış oldu.
CAM, METAL, KARTON, PLASTİK AMBALAJLARDA DEPOZİTO ZORUNLULUĞU NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklama ile depozito sistemi için yeni tarih ilan edildi. Bakan Kurum "Ülkemiz geri dönüşüm altyapısının gelişiminde büyük rol oynayan Ambalaj Atıklarının Yönetimi mevzuatı yenilendi. Çevrenin korunması ve koruma çalışmalarının geliştirilmesi ana amacı ile düzenlenen yeni mevzuatın hayırlı olmasını diliyorum. Yeni Yönetmelik ile tüm ambalaj atıkları Sıfır Atık Yönetmeliği hükümleri esas alınarak sıfır atık yönetim sistemi dâhilinde toplanacak, geri kazanılabilir nitelikli ambalaj atıkları düzenli depolama tesislerine gönderilemeyecek.
Yönetmelik ile ambalaj ve ambalaj atıklarının yönetiminden sorumlu kişi veya kuruluşlar, bunların çevreye zararlı olabilecek etkilerinin azaltılması için gerekli tedbirleri almakla ve atık yönetiminden kaynaklanan her türlü çevresel zararın giderilmesi hususunda sorumlu olacak. Ambalajın ve ambalaj atığının üretiminden tasarımına, pazarlanmasından dağıtımına, yeniden kullanıma alınmasından geri kazanımına kadar tüm süreçlerde temiz ürün ve teknolojiler geliştirilerek çevresel risklerin azaltılmasına yönelik önleme faaliyetleri uygulanacak.
1 Ocak 2022 itibarıyla uygulanmaya başlayacak depozito sistemi ile içecekler öncelikli olmak üzere belirlenecek diğer ambalajlı ürünler depozito yönetim sistemi kapsamına alınacak" diyerek uygulama tarihini 1 Ocak 2022 olarak ilan etti.
AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ NEDİR?
Resmi Gazete'de bugün yayımlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile merak edilen sorular yanıtlandı. Söz konusu yönetmelik depozito uygulaması kapsamına giren ambalajları ve bunların yönetimini kapsarken uygulamaya gireceği tarih ise 1 Ocak 2022 olarak ilan edildi.
Söz konusu yönetmeliğin 17. maddesi kapsamında depozito uygulanacak ambalajlar "tüketim amaçlı içeceklerin piyasaya sürülmesinde kullanılan cam, polietilen teraftalat (PET) türünde plastik ve alüminyum türünde metal malzemeden yapılmış olan tek kullanımlık satış ambalajları" olarak ilan edildi. Yönetmelik kapsamında 1 Ocak 2022 tarihi itibari ile bu ürünleri satın alan kişiler depozito ödeyecekleri ve ambajları iade etmeleri halinde bu depozitoyu geri alacak. Böylelikle ürünlerin çöpe gitmesi engellenecek ve hem çevreye hem de ekonomiye destek sağlanmış olacak.