Konut kredisi faizlerinin %0,89'a kadar indirilmesinin ardından bir günde %30 oranında artış yaşanan konut fiyatları için Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçti. Bakan Nureddin Nebati, fahiş fiyat artışları karşısında vatandaşı korumak için her adımın atılacağını, bu konuda taviz verilmeyeceğini açıkladı. Bakanlık müfettişleri, fiyat farklılıklarının tespit edilmesi için sahaya inecek ve kredi kampanyasından sonraki fiyat farkları tespit edilecek.
Sabah'ın haberine göre, konut sıkıntısı, Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında tatil bölgelerine talebin artması, konut kredisi faizlerinde indirim yapılması gibi nedenlerden ötürü fırsatçılık da beraberinde geldi. Yüksek kiralar ve konut alımında fahiş fiyatlar ile karşılaşan vatandaşlar, tüketici dernekleri ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi, Maliye ve Ticaret Bakanlığı'na şikâyette bulunuyor.
TİCARET BAKANI MUŞ SORU ÖNERGERİSİ YANITLADI
Fahiş fiyat artışlarına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş açıklamasında: "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu'na göre piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini, serbest rekabeti bozucu, tüketicinin malları ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamaz. Yine kira sözleşmeleri ve ücretlerinin belirlenmesi de Türk Borçlar Kanunu ile hüküm altına alınmıştır" ifadelerini kullandı.
KONUTLARDA FAHİŞ FİYAT ARTIŞINA DENETLEME GELİYOR
Hem Maliye Bakanlığı hem de Ticaret Bakanlığı, vatandaştan gelen şikayetleri değerlendiriyor ve her iki koldan da incelemeler yapılıyor. Konut satışlarında fiyat farklılıklarının tespit edilmesi için saha çalışmaları yapılacak. Özellikle kredi kampanyasının açıklanmasının ardından konut fiyatlarındaki fiyat farklarının tespiti yapılacak. En çok şikâyet gelen illerden olan Antalya ve ilçelerinde konut fiyatlarındaki 10 bin TL ile 25 bin TL arasında artış iddiaları üzerine yakın takip başlattı.
VERGİ KAYBI VE KAYIT DIŞILIK ÖNLENMEYE ÇALIŞILIYOR
Kiral konut ve gayrimenkul satışlarında gerçek değerin üzerinde beyan verilmesi ve vergilendirilmesi amacıyla çalışma yürütülüyor. Emlakçı odaları ve vergi daireleri konuya ilişkin iş birliği yapıyor. Vergi kaybı ve kayıt dışılığın önüne geçilmeye çalışılıyor. Bakanlık bünyesinde görevli ekipleri son 5 yıl içerisinde ev alan ve satan kişilerin kira ve gayrimenkulün değer artışı üzerinde beyanname vermeleri gerektiğine dikkat çekiyor. Sektör temsilcileri, kirada fırsatçılığın önlenmesi için zam sınırlaması ya da tavan getirilmesinin geçici olarak sınırlandırılmasını öneriyor. 5 yılını dolduran kiracılardan da rayiç bedel isteme süresinin 8 yıla çıkarılması talep ediliyor.