Balkonsuz Evlere Sonradan Balkon Ekleyenler, Balkon Kapatma, Cam Balkon Yaptıranlar Dikkat!

Pandemi dönemi ile beraber balkonsuz eve balkon yapımı talepleri rekor seviyelere ulaşırken yine balkonların karantina döneminde vakit geçirme alanları olması ile de beraber cam balkon siparişleri rekor seviyeye ulaşmıştı.

Pandemi dönemi ile beraber balkonsuz eve balkon yapımı talepleri rekor seviyelere ulaşırken yine balkonların karantina döneminde vakit geçirme alanları olması ile de beraber cam balkon siparişleri rekor seviyeye ulaşmıştı. Peki, kaçak balkon cezası ne kadar, balkonsuz evlere balkon yapmak için izin almak gerekir mi, zemin kata çıkma balkon yapılır mı, gömme balkon yasal mı, eve sonradan balkon nasıl yapılır, binaya ek balkon ekleme, sonradan balkon ekleme işlemleri nasıl yapılır?

Koronavirüs salgını tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de pek çok hayatı değiştirdi. Özellikle de zorunlu kısıtlama kararları ve sokağa çıkma yasağı gibi yasaklar vatandaşın evde geçirdiği zamanı arttırırken bu da eskiden çok önemsenmeyen balkonlara olan ilgiyi arttırdı. Evde oturmaktan sıkılan ve balkonda vakit geçirmek isteyen kişilerin sayısı artarken cam balkon ve balkonsuz eve balkon ekleyen kişi sayısı da büyük bir hızla arttı.



BALKONSUZ EVE BALKON YAPIMI REKOR ORANDA ARTTI!



Pandemi döneminde balkonu olmayan eve balkon yapmak isteyen kişilerin sayıları rekor oranda artış gösterdi. Hatta eskiden kullanmadığı için balkonu salona ya da mutfağa katan kişiler dahi bu kararlarından vazgeçerek yeniden balkon açtırmak için tadilata girişti. Süreçte balkonu olan kişiler havaların soğuduğu bu dönemde de balkonlarını kullanmak için cam balkon yaptırmaya, satın aldığı evde balkonu olmayan kişiler ise sonradan binaya balkon eklemek için araştırmalara başladı.



Süreçte bazı binalarda ise komşular arasında gerginlikler yaşanmaya başlandı. Konu hakkında bir okurundan gelen soruyu yanıtlayarak yasal prosedür hakkında bilgi veren Hürriyet Gazetesi yazarı Oya Armutçu "Balkon “kaçak” diye İmar Kanunu’nun 32. ve 42. maddeleri uyarınca yıkılabilir. Para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz. İzinsiz yapılaşmada belediyenin tespiti ya da komşulardan birinin şikâyeti sonucu bu cezaların tümü uygulanabilir. Bu nedenle binaya ek balkon yaptıracaksınız yasal prosedürleri mutlaka yerine getirin. Emeğiniz de paranız da boşa gitmesin" diyerek mutlaka yasal sürecin işletilmesi gerektiğini söyledi.





EVE SONRADAN BALKON EKLEMEK, CAM BALKON YAPTIRMAK İSTEYENLER İÇİN YASAL PROSEDÜR NASIL İŞLEMELİ?



Yaptıracağınız balkonunuzun ya da cam balkonun yıkılmaması ve para cezası almamak için;



İlk olarak komşularınızdan izin almanız gerekir. Bunun için tüm komşularınızı gezerek hazırladığınız izin dilekçesini imzalamasını isteyin.



Kat malikleri kurulu toplantısı düzenleyin ve burada çoğunluk oyu alarak sonradan balkon ekleme ya da cam balkon yapmak için izin alın.



Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında bağımsız alanların tümünün yeniden hesaplama işlemi yapılması adına başvuru yapın ve bağlı bulunduğunuz belediyeyi ziyaret edin.



Bağlı olduğunuz belediyeden izin almanız ve ruhsat almanız atacağınız son adımdır. Bu işlemi tamamladıktan sonra sonradan balkon ekleme inşaatına başlayabilirsiniz.



Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri