Apartmanlarda ve sitelerde zaman zaman kat malikleri arasında anlaşmazlıklar yaşanabilmektedir. Bu anlaşmazlıkların çözümü için ise Yargıtay'ın daha önceden vermiş olduğu emsal kararlar belirleyici olmaktadır. Yaşanan tartışmalar arasında balkonu odaya katmak da yer alıyor. Peki bir kat maliki evinin balkonunu odaya katmak isterse bunun önünde yasal bir engel var mıdır? Balkonu odaya katmak sadece ev sahibinin mi inisiyatifindedir?
BALKONA ODAYA KATMAK YASAL MI?
Bir balkonun odaya katılmasının önünde yasal bir engel yoktur. Ancak bunun belirli şartlarının yerine getirilmesi gerekmektedir. Bir balkonun kapatılması binanın dış görünümünün değişmesi anlamına gelmektedir. Diğer kat malikleri de buna karşı çıkmaktadırlar. Ancak ev sahibi bir balkonu odaya katacaksa izin şartını yerine getirmelidir. Yargıtay'ın emsal kararına göre ev sahipleri diğer kat maliklerinin tamamının onayını alarak balkonu odaya katabilirler. Aksi bir durumda ise yaptığı işlemi mahkeme yoluyla geri alması ve balkonu eski haline getirmesi gerekebilir.
BİR KAT MALİKİ ONAY VERMEZSE İŞLEM YASAL OLMAZ
Balkon odaya katılırken bir binada bulunan bütün kat maliklerinin onay vermesi gerekir. Eğer bir kat malki onay vermezse bu işlem yapılamaz. Böyle bir düşüncesi olan ev sahipleri balkonu odaya katmak onayını diğer kat maliklerinden yazılı olarak almaları gerekir. İlerleyen süreçte yazılı onay olası bir mahkeme sürecinde büyük bir delil olarak mahkemeye sunulabilir. Bu yazılı onay olmazsa balkonu odaya katan ev sahibi onay aldığı iddiasını delillendiremez ve mahkemede beklediği gibi bir sonuç elde edilemeyebilir.
BALKON ODAYA KATILIRSA KİRA ARTAR MI?
Bir evin balkonunun odaya katılması halinde bu durumdan kiralar da etkilenebilir. Balkonun odaya katılımı ile evin metrekaresi de değişir. Bundan dolayı da metrekare hesabı ile kira hesaplaması yapılınca o evin kirası daha yüksek olarak belirlenebilir.