Banliyö Ne Demektir?

Banliyö, genellikle konuta benzer yerleşim yerleri anlamına gelmektedir. Peki, banliyö ne demektir, ulaşım nasıl sağlanır, buralarda kimler oturur?

Banliyö, genellikle konuta benzer yerleşim yerleri anlamına gelmektedir. Peki, banliyö ne demektir, ulaşım nasıl sağlanır, buralarda kimler oturur?

Banliyoler kentlerin merkezden uzak kısmını ya da kent sınırlarına yakın olan yerlerde yer alan yerleşim alanlarıdır. Bu alanlar genellikle büyük kent merkezlerinin etrafına kurulurlar. Buradan kent merkezlerine ulaşım genellikle günü birlik şekilde sağlanır.



Kent merkezlerine ulaşımda günlük ihtiyaçları karşılayan banliyoler büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Nüfuslardaki artış yaşam kalitesi ve ucuzluk banliyölerin kurulmasına büyük katkı sağlamıştır. Özellikle 1950 yılların başlarından sonra banliyöler İstanbul, Ankara İzmir gibi büyük illerin çevresinde kurulmaya başlamıştır. Bugünlerde ise daha çok fazla ide karşımıza çıktığını görmekteyiz. Banliyölerde kara, deniz, demir yolları ile ulaşıma çözüm getirilmiştir.



Banliyölerde Ulaşım



Banliyöler de ulaşım çok önemli olmuştur. Kent merkezine kolayca ulaşım sağlanıyor olması banliyolerde yaşamı daha güzel bir hale bürümüştür. İstanbul da banliyöler sahil şeridi olan kıyılar ve adalar daha fazla tercih edilmiştir. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise vapur seferlerinin daha kolay ulaşım sağlaması ve daha konforlu olmasıdır. Daha sonraları ise tünel ve tren hatları yapılınca kıyı şeridinin dışına da nüfus dağılımı gerçekleşmiştir.



Banliyö Treni



Kent ile banliyö arasında geçen hatta banliyö treni denilmektedir. Trafiğin yoğun olması sebebinden dolayı banliyölerde demir yolu önemini her zaman için korumuştur. Banliyo treninde ilk hat 1956 yılında yolcu taşımaya başlamış ve bu hattın ilk güzergahı Sirkeci-Halkalı arasında gerçekleşmiştir. Daha sonra ise 1969 yılında Haydarpaşa-Gebze hattı devreye girmiş ve şehrin biçimlenmesi, düzenlenmesi durumunda etkisi büyük olmuştur. Genel olarak bakıldığında banliyölerin şehir üzerindeki etkisi çok büyük olmuştur.



Türkiye’ de Banliyolerde Kimler Oturur?



Türkiye’de genellikle banliyölerde ekonomik durumu iyi olmayan, alt sosyo-ekonomik kesimde olan kişiler yaşamaktadır. Bu kesime gecekondu mahallesinde yaşayan kişilerde denmektedir. Zaten banliyönün anlamı varoş anlamına da denk gelmektedir.



Emlak365.com



Emlak Haberleri Haberleri