Seçim sonrası için her alan bir zam beklentisi bulunuyor. Ev sahipleri de kiralara da zam geleceği düşüncesi ile evlerini kiraya vermek yerine seçim sonrasını beklemeyi uygun görüyorlar. TÜİK’in enflasyon oranı kadar bile kiralara zam yapamayan ev sahipleri daha yüksek bedelle evlerini kiraya vermek için konutlarını kiraya vermekten vazgeçerek beklemeye geçtiler. İstanbul’da şu anda boş konut sayısının 400 bini geçtiği belirtiliyor.
ARTIŞ YÜZDE 474!
İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale yaşanan barınma krizi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) verilerine dikkat çeken Ümit Özlale, “Kiralık ev ilanlarında metrekare fiyatlarının geçtiğimiz yıldan bugüne kadar yüzde 157 arttığı görülüyor. İki yıllık artış ise yüzde 474’ü buluyor. Kira artışları ücret artışlarını katladı. Türkiye’de bu yaşanan bir barınma krizidir. Kiraların daha da artacağını düşünen ve yüzde 25 sınırını aşmak isteyen ev sahipleri evlerini kiraya vermiyorlar. Kira sözleşmeleri çoktan kayıt dışına geçti.” dedi.
KAYIT DIŞI ÇOĞALDI!
Konutta yüzde 25 kira sınırlamasının sonuçları üzerinde tartışılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ümit Özlale, “Bu uygulama insanları kayıt dışına yönlendiriyor. Kira sözleşmelerinde yazılı olan oran pek de geçerli olmuyor. Eğer barınma krizini çözmek istiyorsanız yapmanız gereken en son şey kiraya üst limit koymaktır. Kiralar kayıt dışında artık yüzde 150 artıyor. Kira sorununu çözmek yeni konut yapmakla çözülmez. Boş konutları nasıl doldurabiliriz sorusuna yanıt aramak gerekir.” ifadelerini kullandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 1 Temmuz'da sona erecek olan yüzde 25 kira zammı sınırlamasının süresinin uzatılacağını duyurmuştu.