Bedelsiz Kiralama Kimlere Yapılabilir? Evlerde Hangi Bedelsiz Kiralamalar Kira Gelir Vergisinden Muaf Değildir?

Türkiye'de kirada evi bulunan vatandaşlardan kira gelir vergisi alınmaktadır. Peki bedelsiz kiralama nedir? Hangi bedelsiz kiralamalar kira gelir vergisinden muaf olmazlar?

Türkiye'de konutların kiralanması yoluyla elde edilen tüm gelirler belirli kurallar dahilinde vergiye tabidir. Kira gelir vergisini tüm ev sahipleri ödemek zorundadırlar. Evini kiraya verirken bedel almamak, gelir elde etmemek kira gelir vergisinden muaf olmak anlamına gelmemektedir. Bedel alınmayacağına dair kira sözleşmesi yapılsa dahi ev sahipleri kira gelir vergisi ödemek zorundadırlar.

BEDELSİZ KİRALAMA NEDİR?

Bedelsiz kiralama ev sahiplerinin evlerini herhangii bir bedel karşılığı olmaksızın kiraya vermesidir. Ancak burada sıklıkla karıştırılan bir ayrıntı bulunmaktadır. Bedelsiz kiralama iki türlüdür. Esas olarak bilinen bedelsiz kiralama kişinin sahip olduğu evi çocuklarına, anne veya babasına ve kardeşlerine herhangi bir kira bedeli olmaksızın kiralamasıdır. Bu şekilde yapılanj kiralamalar bedelsiz kiralama olarak değerlendirilmektedir.

Bir diğer bedelsiz kiralama ise kişinin sahip olduğu evi herhangi bir akrabasına, arkadaşına, tanıdığına veya üçüncü kişilere bedelsiz bir şekilde kiraya vermesidir. Bu durum genellikle ilk bedelsiz kiralama tanımı ile karıştırılmaktadır. Oysa uygulamanın vergisel boyutunda oldukça büyük farklılıklar ortaya çıkımaktadır.

KİRA GELİR VERGİSİNDEN MUAF OLAN BEDELSİZ KİRALAMA

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın nev sahiplerinden aldıkları kira gelir vergisi için bir istisna durumunda muafiyet uygulaması yapılmaktadır. Kişinin çocuklarına, anne ve babasına, kardeşlerine bedelsiz olarak kiraladığı evler için kira gelir vergisi ödenmemektedir. Bu tamamen bedelsiz kiralama olarak görülmektedir. Kişiler bu kiralamalardan doğan vergilerden yükümlü değildirler. Ancak bu istisna uygulamasının da bir istisnası vardır. Eğer bir kişi oğluna yazın bir evi, kışın bir başka evi barınma ihtiyacı için bedelsiz olarak kiralarsa bu durumda kira gelir vergisi muafiyeti tek ev için geçerlidir. Aynı kişiye kiralanan ikinci ev kira gelir vergisinden muaf olmaz.

KİRA GELİR VERGİSİNDEN MUAF OLMAYAN BEDELSİZ KİRALAMA

Kira gelir vergisi muafiyeti uygulanmayacak olan bedelsiz biralama anne, baba, çocuk, kardeş dışında kalan tüm kiralamalardır. Bedel alınmasa dahi emsal kira bedeli üzerinden kira gelir vergisi ödemesi yapılmaktadır.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri