Bekara ve Öğrenciye Ev Yok Diyen Para Cezası Alacak

Bekara ev vermeyene ceza konusunda yeni bir emsal karar açıklandı. Öğrenciye ve bekara ev vermeyenlere para cezası verilmesinin önü açıldı!

Bekara ev vermeyene ceza konusunda yeni bir emsal karar açıklandı. Öğrenciye ve bekara ev vermeyenlere para cezası verilmesinin önü açıldı!

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) öğrencilere ve bekara ev yok diyen apartman yöneticisi hakkında para cezası uygulanmasına karar verdi.



Söz konusu olay Eskişehir'de yaşandı. Eskişehir'de düzenlenen apartman toplantısında yöneticinin "bekara ev verilmez" kararı aldırması sonrasında ayrımcılık şikayeti ile dava açıldı.



Bekara ve Öğrenciye Ev Vermeyenler Ayrımcılık Suçu İşliyor!



Hürriyet Gazetesi yazarlarından Erdinç Çelikkan tarafından yapılan habere göre ailesi olmayan öğrenciye ve bekara ev verilmeyeceği yönünde karar aldıran yönetici hakkında ayrımcılık yaptığı suçlaması ile Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulunuldu.



Başsavcılık şikayeti Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK)'na iletti. Kurum tarafından yapılan değerlendirmede apartman yöneticisi söz konusu kararın sadece işyeri olarak kullanılan ve şikayetçiye ait olduğu belirtilen daire için alındığını, binada 10 senedir ikamet eden bir kişi olduğunu iddia etti.



Apartman yöneticisi yazılı olarak sunduğu savunmada Apartmanda daha önce yaşayan öğrencilerin aidatı ödememeleri, aşırı gürültü çıkarmaları gibi nedenlerle bu öğrencilere yönelik çok fazla şikayetin olduğu, bu gibi nedenlerle böyle bir karar alındığı ancak mezkur apartman toplantısı kararının bağlayıcı bir karar olmadığı, sadece dilek, temenni veya tavsiye niteliğinde olduğu, 2016-2017 yılları arasında şikâyetçinin evinde inşaat işçisi olduklarını bildikleri kişilerin kaldığı, bunlara yönelik herhangi bir engellemede bulunmadıkları iddia edilmiştir” kendisini savundu.



Mahkeme Bin Lira Para Cezası Uygulanmasına Karar Verdi



Dava hakkında son kararının açıklayan mahkeme ise “Apartman karar defterinden net olarak anlaşılan bu kararın 6701 Sayılı Kanuna açıkça aykırılık teşkil ettiği değerlendirmesiyle, muhataba para cezası uygulanabileceği sonucuna ulaşılmıştır.



Açıklanan mevzuat ve gerekçeler çerçevesinde; yönetici tarafından, güvence altına alınan ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine, yönetici hakkında bin Türk Lirası tutarında idari para cezası uygulanmasına, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yoluna başvurulabileceğine oyçokluğuyla karar verilmiştir” diyerek para cezası uygulanmasına karar verdi.



Bekara Ev Vermeyen Nereye Şikayet Edilir?



Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) üzerinden ya da Kaymakamlık ve Belediyeler üzerinden şikayetler yapılabilecek.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri