Beklenen İstanbul depremi için Celal Şengör kaç şiddetinde olacak yeni tahminde bulundu - Kahramanmaraş depremi sonrasında Türkiye bir kere daha acı deprem gerçeği ile yüz yüze gelmişti. Yaşanan depremde 48 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybederken gözler her an büyük bir depremin olma riskinin bulunduğu İstanbul'a çevrilmişti.
1999 senesinde Gölcük merkezli olarak yaşanan depremden sonra İstanbul'da büyük bir deprem yaşanacağı beklentisi olmuş, tüm deprembilimciler bölgede 20 sene içerisinde bir deprem oluşma riski bulunduğunu dile getirmişti. Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında pek çok fay hattı yeniden harekete geçerken gözler İstanbul'a çevrilmişti. Konu hakkında bir açıklamada deprem bilimci Prof. Dr. Celal Şengör tarafından yapıldı.
BEKLENEN BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ KAÇ ŞİDDETİNDE OLACAK?
Yapmış olduğu başarılı tahminleri ile adını duyuran ve Türkiye'nin en önemli deprem bilimcileri arasında gösterilen Prof. Dr. Celal Şengör, beklenen büyük Marmara Depremi ve olası İstanbul depremi hakkında tahminlerde bulundu. Şengör depremin şiddeti hakkında yaptığı açıklamasında "Yeşilköy'de ve Tuzla'da şiddet 9'a çıkacak! Büyüklük değil ama şiddet 9 olarak hissedilecek. Depremin büyüklüğü için en az 7.0 şiddetini öngörüyoruz.
Yeşilköy'ün zemini de iyi değil. Adalar'daki evler sağlam ama fay burnunuzun dibinde, Adalar'da tsunami tehlikesi yok. Adalar'ı sıkı bir şekilde sallayacak" diyerek depremin bazı ilçelerinde 9 şiddetinde hissedileceğini ifade etti.
İSTANBUL'UN RİSK HARİTASI! DEPREM RİSKİ YÜKSEK OLAN İLÇELER HANGİLERİ?
Deprem riski yüksek olan ilçeler hakkında da açıklama yapan Prof. Celal Şengör "Elimizdeki verilere göre İstanbul depreminin 2 dakika süreceğini düşünüyoruz. Beykoz, Anadolu Hisarı ve Bebek buralar sağlam yerler fakat Beşiktaş'a garanti veremem. İstanbul'da sahillerden uzak durulmasını tavsiye ediyorum" diyerek riskli ilçeleri de açıkladı.
NOT: Burada yer alan bilgiler Prof. Şengör tarafından yapılan açıklamalardan derlenmiş olup tahminlerden oluşmaktadır. Kesin bir deprem tarihi ve bilgisine yer verilmemiş olup, depremlerin önceden kesin olarak bilinmesi günümüzde mümkün değildir.