7.7 ve 7.6 şiddetinde iki büyük depremle yaşanan Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Adana, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Elazığ ve Adana'da da yıkılan binalar olmuştu. 44 binden fazla vatandaşımız depremde hayatını kaybederken bölgede yaşanan deprem fırtınası İstanbul için de deprem riskini yeniden gündeme getirmişti.
Deprem riski nedeni ile gündemde olan ve deprem profesörleri tarafından en az 7 şiddetinde depremin beklendiği İstanbul'un yapı stoku yeniden tartışmaya açılmıştı. Kentsel dönüşüm projelerinde yaşanan anlaşmazlıklar riskli yapı stoklarının yenilenmesini engellerken konu hakkında yeni bir açıklama da Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün tarafından yapıldı.
BÜYÜKÇEKMECE'DE ESKİ BİNALAR YIKILACAK!
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün yaptığı açıklamasında 2004 yılından önce yapılan tüm binaların hepsinin yıkılacağını belirterek “Biz karotlarını aldıralım, yıkalım meselesine asla girmeyeceğiz. Bu kalan 2 bin 400, 2 bin 300 civarındaki binanın karotlarını alacağız resen yıkacağız.
Biz Büyükçekmece olarak yıkmaya devam ediyoruz. İnşallah 2 buçuk yıl içerisinde Büyükçekmece’de bütünüyle depremde 7,5 büyüklüğündeki, 8 büyüklüğündeki depremde yıkılacak bina kalmayacak" diyerek eski binaların tümünü yıkarak yenileyeceklerini söyledi. 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu’na göre yenilemelerin devam edeceği belirtilerek kentsel dönüşüm başvurusunun e-Devlet üzerinden de yapılabileceği ifade edildi. Deprem raporu alan kişilerin evleri yenilenirken evini kentsel dönüşüme verme zorunluluğu da bulunmuyor.