BETAM beklenen raporu yayımladı konut piyasasında durgunluk emareleri arttı

Konut piyasasının merakla beklemiş olduğu BETAM raporu yayımlandı. Yayımlanan rapor ile konut sektöründe beklenen durgunluk emareleri arttı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) tarafından hazırlanan Satılık Konut Piyasası Görünümü raporu yayımlandı. Yayımlanan BETAM Satılık Konut Piyasası Görünümü Ekim 2022 raporu ile ülke genelinde yıllık fiyat artışı oranı bir önceki aya oranla yüzde 1,9 oranında azaldı. 

Temmuz 2021 döneminden sonra yaşanan bu düşüş bir ilk olarak tarihe geçti. 2021 yılının Temmuz ayından bu yana konut fiyat artış oranı ilk kez düşüş göstermiş oldu. Eylül ayında İstanbul'da yıllık fiyat artış oranı da düşüş gösterdi ve bir önceki aya oranla yüzde 9,4 oranında düştü. 

KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ HIZI DÜŞTÜ! 

BETAM Satılık Konut Piyasası Görünümü: Ekim 2022 raporu bu ay "Konut piyasalarında belirginleşen durgunluk emareleri” başlığı ile yayımlandı. Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı yüzde 196,80 oranında artış gösterirken Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan metrekare cari fiyatı yüzde 196,8 artarak 13 bin 766 TL seviyesine yükseldi. 

Aynı dönemde söz konusu rakam İstanbul’da yüzde 229,4, Ankara’da yüzde 205,6 ve İzmir’de yüzde 183,1 oranında artış gösterdi. Yaşanan artışın ardından İstanbul'da ortalama satılık konut metrekare fiyatı 20 bin 588 TL, Ankara'da satılık konut metrekare fiyatı 9 bin 307 TL ve İzmir'de ortalama satılık konut metrekare fiyatı 15 bin 455 TL olarak hesaplandı. Konut talebinde yüzde 16,7 oranında düşüş gösterirken reel fiyatlarda da yavaşlama yaşandığı belirtiliyor. 

Emlak Haberleri Haberleri