Yapıyı taşıyan iskelet sistemine karkas adı verilmektedir. Taşıyıcı sistemi kolon ve kirişlerden oluşan yapılara ise karkas yapı adı verilmektedir. Yapının kalitesi, taşıma kuvveti ve sağlamlığını iskelet sistemi belirlediği için karkas yapı çeşitleri de büyük önem taşımaktadır.
KARKAS YAPI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Yapılarda yükler inşa edilen kolon ve krişler kullanılarak zemine aktarılmaktadır. Yapıların iskelet sistemi bu nedenle büyük önem taşımaktadır. Karkas adı verilen bu sistemlerde kullanılan malzemelere göre yapılar 3 ana gruba ayrılmaktadır. Betonarme Karkas Yapı, Çelik Karkas Yapı ve Ahşap Karkas yapı olarak isimlendirilen bu gruplar kullanılan malzemelere göre sınıflandırılmaktadır.
BETONARME KARKAS NEDİR?
Betonarme karkas yapı adından da anlaşılacağı üzere yapımı esnasında demirli beton kullanılan binalara verilen isimdir. İnşa edilen yapının taşıyıcı elemanları arasnıda yer alan kiriş, kolon ve döşeme elamanlarının inşasında demir ve beton kullanılır. Ülkemizde inşa edilen yapıların büyük bir bölümü betonarme karkas olarak inşa edilmekte olup yapımı diğer karkas yapılara oranla daha yavaştır.
Ancak daha sağlam olması nedeni ile tercih edilir. Bu tip inşaatlarda imalatlar inşaat sahasında yapılır. Örneğin kriş ve kolon için önce kalıp çakılmakta, ardından demir ile örülen kalıpların içerisine betonarme dökülmekte ve beton kuruyunca işlem tamamlanmaktadır. Bu nedenle inşaat süresi daha uzun, inşaat sahasındaki riskler daha fazladır ancak yine de sağlamlığı nedeni ile kullanım oranı daha yüksektir.