Bina Aidatları Büyük Sorun! Ev Sahiplerinin İtiraz Hakkı Var Mı?

Apartman yönetimlerince alınan bina aidatlarına nasıl itiraz edilir? Bina aidatı ödemek itirazları nereye nasıl yapılır? Ev sahiplerinin izlemeleri gereken o süreç.

Ev sahipleri için bina aidatları pandemi süreci ve sonrasında büyük bir masraf kapısı haline geldi. Öyle ki apartman bina aidatları çok yüksek zamlar yapılan ve İstanbul ile Ankara'da bazı bölgelerde kira fiyatlarına ulaşmış durumda. Çok yükselen bina aidatlarına dair ise ev sahipleri ikinci çözüm yolunu arıyorlar.

Peki ev sahipleri bina aidatlarına itiraz edebilirler mi? İşte bilinmesi gerekenler;

YÜKSEK BİNA AİDATLARINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Bina apartman aidatlarına ilişkin ilk bilinmesi gereken husus; bina aidatlarının nasıl belirlendiği. Ortak yaşam alanlarında yani apartmanlarda aidat tutarı yönetim kurulu topantısıyla belirleniyor. İtiraz işlemleri de kat malikleri genel kuruluna katılım ile mümkün. Toplantıya sadece ev sahipleri katılabilir ve alınan kararlara oy kullanma işlemi ev sahibine aittir. Kiracılar da genel kurul toplantısına ev sahibinin vekaleti olması halinde katılabilir. Bina aidatlarının belirlenmesi adına gerçekleştirilen toplantılarda kararın onaylanması için çoğunluğun yani yüzde 51'lik oy yeterli oluyor.

Karar Alındığında Toplantıya Katılmayan yada Katılan Ancak Olumsuz Oy Kullanan Kat Malikleri Ne Yapacak?

Yöneti kurulu kararı alındığında toplantıda olmayanlar ise itiraz işlemlerini yargı üzerinden yapabilirler.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz toplantıya katılmayan ev sahiplerinin yargı sürecini nasıl işleyeceğini anlattı. Kiraz kat maliklerinin haklarına ilişkin konuşmasında "Kararlar alındığında toplantıya katılmayan kat malikinin karara itiraz edebilmesi için 6 ay içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açması dışında bir yol bulunmuyor. Toplantıya katılıp olumsuz oy verenler için de toplantı tarihinden itibaren 1 ay içerisinde bu davanın açılması gerekiyor." bilgisini verdi.

TÜM GİDERLERE KATILMAK ZORUNLU MU?

Bina içerisinde gerçekleştirilecek yenileme, bakım onarım ve inşa düzenlemeleri her kat malikini ilgilendiriyorsa katılım sağlanmak zorunda. Ancak yapımı için alınan karar sadece bazı kat maliklerini ilgilendiriyorsa ilgisi olmayanlar gidere katılmak zorunda olmazlar. Ayrıca çok lüks ve yüksek masraflı ödemeler gerektiren düzenlemelere katılım sağlanması zorunluluğu bulunmuyor.

Bu duruma örnek veren Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz; "Örneğin site içerisinde bebek bakım odası yapılmak istenmesi halinde çocuğu olmayan kat maliklerinin bu gidere katılması zorunlu değil." örneğini verdi.

Emlak Haberleri Haberleri