Bina Kimlik Sistemi BKS Devrede!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uzun süredir yürütülen titiz çalışmalar sonucunda Bina Kimlik Sistemi BKS devreye alındı. Pilot çalışmaların tamamlandığı uygulama devreye alındı. Binalarda kaçak kat çıkma, kolon kesilmesi, bina statiği gibi çok sayıda konuda destek verecek projede 5 senede bir denetim yapılacak, her binaya çipli kimlik levhası asılacak.

En son İzmir depreminde yaşanan can kayıpları sonrası yıkılan binaların bazılarında işyerleri tarafından kolonların kesildiği belirlenmiş, riskli yapı olan binaların bu gerçek saklanarak kiraya verildiği ve satıldığı belirlenmişti.

Konu hakkında yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan ve belirlenen pilot illerde uygulamaya alınan Bina Kimlik Sistemi BKS hayata geçirildi.

BİNA KİMLİK SİSTEMİ İLE TÜM BİLGİLERE TEK TIKLA ULAŞILACAK, RİSKLİ BİNALAR ARTIK BU GERÇEK SAKLANARAK KİRAYA VERİLEMEYECEK, SATILAMAYACAK!

Konu hakkında açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan Can sistem sayesinde ev satın almak ya da kiralamak isteyen kişilerin binanın girişine asılan kimlik belgesinde yer alan QR kodu okutarak binaya ilişkin tüm bilgilere ulaşabileceğini belirterek evin iskan durumu, beton kalitesi, risk durumu gibi önemli bilgilerin artık saklanamayacağını dile getirdi.

EV SAHİPLERİ, KİRACILAR DİKKAT! 5 SENEDE BİR DENETLENECEK, UYMAYAN BİNALAR BOŞALTILACAK

Binalara takılan kimlik belgelerinin her 5 senede bir denetleneceğini belirten Can “Binaya kaçak kat yapılmış mı, kolonlara zarar verildi mi, bakılacak. Eğer çözümü mümkün bir müdahale söz konusu ise ‘sorunu gider’ diyeceğiz. Ama can güvenliğini tehdit eden bir durum varsa bina boşaltılacak. Sorumlulara sadece para cezası verilmeyecek" diyerek bu kişiler hakkınd bakanlığın savcılığa suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

BU SENE İSKAN ALAN TÜM BİNALARA QR KODLU ÇİP TAKILACAK, BKS VERİLECEK

Uygulama kapsamında bu sene iskan belgesi alan tüm binalara kimlik belgesi takılacak. Yeni binaların kimliklendirme işlemlerinin tamamlanmasının ardından 2011 ile 2021 yılları arasında yapılan binalara kimlik belgesi takılırken sonrasında ise 2000 senesine kadar olan binalara kimlik takılmaya başlanacak. En son ise 2000 ve öncesinde yapılan binaların kimliklendirme çalışmalarına geçilecek.

Emlak Haberleri Haberleri