Binalara Deprem Testi Nasıl Yaptırılır? Deprem Testi Maliyeti, Masrafı Ne Kadar?

Türkiye'nin deprem kuşağında yer alması nedeniyle meydana gelen depremler vatandaşların oturdukları konutların sağlamlığından emin olmalarını istemlerini sağlıyor.

Türkiye'nin deprem kuşağında yer alması nedeniyle meydana gelen depremler vatandaşların oturdukları konutların sağlamlığından emin olmalarını istemlerini sağlıyor. Bu kapsamda binalarını kontrol ettirmek isteyen vatandaşlar deprem testi yaptırabilirler.

Türkiye'nin kuzey, batı, ege, güneydoğu ve güney kesimlerinin bir bölümü deprem fay hatlarının üzerinde bulunuyor.



Çok ciddi deprem riski altında olan, uzmanlar tarafından önümüzdeki yıllarda deprem olasılığı yüksek olduğu değerlendirilen şehirlerimiz bulunuyor. Hayatımızın içerisinde yer alan depremden korunmak için ise yaşadığımız yapıların çok sağlam olması gerekiyor.



DEPREM TESTİ NASIL YAPTIRILIR?



Uzmanlar eski veya yeni farketmeden binada oturan vatandaşların olası bir depremde güvende olmaları için deprem testi yaptırmalarını öneriyorlar. Binaların depremde ne kadar hasar alacağı, kaç şiddetinde depreme dayanacağı veya yapılması gereken işlemlere ilişkin önemli bilgilerin elde edildiği deprem testine dair bilinmesi gereken şöyle;



Binalar için uygulanan deprem testi, olası bir depremde binanın en fazla kaç şiddetinde bir depreme dayanabileceği, binanın hangi katında veya hangi alanlarında ağır hasar oluşabileceği, binaların güçlü veya zayıf noktalarının tespit edilmesini sağlıyor.



Uzun Süren Bir Çalışma



Deprem testleri özel firmalar tarafından gerçekleştiriliyor ve uzun kapsamlı bir çalışma aşaması sonrasında tamamlanıyor.Deprem testinde binanın her bir bölümüne ayrı ayrı testler uygulanıyor. Her bir kat için yapılan testler sonrasında binanın deprem dayanıklılığına ilişkin tüm veriler elde edilmeye çalışılıyor. Deprem testleri sonrasında ise bina sakinleri binada tespit edilen olası sorunlara ilişkin güçlendirme fırsatı buluyorlar.



DEPREM TESTİ NE KADAR?



Deprem testleri özel firmalar tarafından yapıldığından teklif alınması gerekiyor. Bu noktada fiyatlar binanın genişliğine, büyüklüğüne, uzunluğuna, kat sayısına göre değişiyor. Ortalama olarak ise 1800 metrekare olan bir bina için deprem testleri 3 bin TL ile 4 bin TL arasında değişiyor. Ancak bu fiyatlar değişebilir.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri