Giydirme cephe kullanımı ve giydirme cephe özelliklerine ilişkin tüm detayları haberimizde araştırdık. Modern mimaride kullanılan özellikler ve cam, kompozit ya da metal levha malzeme kullanılarak uygulanan giydirme cepheye dair tüm bilinmesi gerekenler.
Binaların, yapıların yüksek ve prestijli bir görünüm elde edilmesi uygulanan yöntemlerin başında giydirme cephe gelir. Peki giydirme cephe nasıl uygulanır, özellikleri nelerdir? İşte oldukça geniş kullanım alanı olan giydirme cephe detayları;
GİYDİRME CEPHE NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Giydirme Cephe en kısa şekilde yapılan tanımlamasıyla binaların dış cephelerinin farklı ürün ve malzemeler kullanılarak tamamen kaplanması, giyidirilmesi işlemidir.
Binalarda dış kabuk giydirme olarak da tanımlanan giydirme cephede çok farklı malzemeler kullanılarak bu işlemler gerçekleştirilebilir. Bu kapsamda dış cephe giydirmede kullanılan en yaygın malzeme cam olurken bunun dışında taş, kompozit ya da metal levhalar da sıklıkla kullanılır.
Giydirme cephe binaların yapıların modern mimari özellikleri taşımalarını sağlar. Bu kapsamda prestij binaların yapımında tercih edilir ve çok farklı tasarımlar kullanılabilir.
Giydirme Cepheler Neden Tercih Edilir?
Giydirme cephelerin tercih edilmesinde çeşitli faktörler rol oynar. Fonksiyonel, estetik ve hafif olmalarının yanı sıra güneş ışınları, yağmur, gürültü ve diğer çevresel zararlardan korunması, olası şekil hatalarını gidermesi, renk ve doku bozukluğu gibi estetik kusurların bulunmayışı, yalıtım ile enerji tasarrufu sağlaması gibi çeşitli faydalara sahiptir.
GİYDİRME CEPHE ÇEŞİTLERİ
Giydirme çeşitlerinde kullanılan farklı sınıflandırma özellikleri mevcut. İlk sınıflandırma sisteminde giydirme cephede kullanılan malzemelerin ağırlığı esas alınır. Panel ağırlığı 100 kg/m2’den büyük olan sistemlere ağır asma, 100 kg/m2’den küçük panellerin kullanıldığı sistemlere ise hafif asma denir. Dış cephe kaplama sistemlerine göre yapılan sınıflandırmalar ise kapaklı cephe sistemleri, strüktürel silikon cephe sistemleri, panel cephe sistemleri, transparan cephe sistemleri, ışıklık (skylight) sistemleri, kompozit panel cephe sistemleri ve doğrama cephe sistemleri olarak yapılır.