Bir Evi Olana Devletten 1.671 TL Para İadesi! Geriye Dönük 5 Yıllık Emlak Vergisi Muafiyeti İle Kimler Ödeme Alacak?

Tek evi olanlara emlak vergisi muafiyeti ile para iadesi müjdesi geldi! Ev hanımları, emekliler emlak vergisi öder mi, geriye dönük 5 senelik emlak vergisi para iadesi nereden, nasıl alınır?

Milyonlarca kişi her sene düzenli olarak emlak vergisi ödemesi yaparken devlet tarafından sunulan muafiyet hakkından haberdar olmayan kişilerin bu nedenle fazla ödeme yaptıkları için para iadesi hakkı elde ettiği ortaya çıktı. Konu hakkında Kamu Denetçiliği Kurumu KDK tarafından emsal karar açıklanırken verilen karar tek evi olan milyonlarca kişinin para iadesi alma hakkını ortaya çıkardı.

Emlak vergisi muafiyeti hakkında açıklanan emsal karar milyonlarca ev sahibini yakından ilgilendiriyor. Tek evi olan kişiler bu karar kapsamında muafiyet listesi içerisinde yer almasına rağmen ödeme yapmış olmaları durumunda, emlak vergisi zamanaşımı sınırı nedeniyle geriye dönük en fazla 5 seneye kadar ödeme yapmış oldukları belediyeden paralarını geri alacaklar.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ NEDİR, KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ, KİMLER ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

Türkiye sınırları içerisinde konut, arsa, işyeri, dükkan, yazlık, bahçe gibi taşınmazı olan herkes emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisi ödemelerinde tüm vergi türlerinde olduğu gibi vergilendirmede eşitlik ilkesi kapsamında belirli kişilere muafiyet hakkı tanınmaktadır.

Bu kapsamda sahip olduğu evin 200 m2 büyüklüğü aşmaması ve tek evi olması şartı ile hiç bir geliri bulunmayan ev hanımları, emekliler, işi olmayan kişiler, şehidin dul eşi ve yetimleri ile gaziler emlak vergisi ödemezler. Bu kişilerin dışında kalan tüm gayrimenkul sahipleri ise emlak vergisi ödemekle yükümlüdür.

EMLAK VERGİSİ GERİYE DÖNÜK 5 SENELİK PARA İADESİ İÇİN EMSAL KARAR AÇIKLANDI!

KDK tarafından açıklanan emsal karar ile geriye dönük 5 senelik para iadesi için ev sahiplerine kapı açıldı. Emlak vergisi muafiyeti hakkı olmasına rağmen bu karardan haberdar olmadığı için ödeme yapan kişiler ödemiş oldukları paraları geriye dönük 5 senelik olarak toplu bir şekilde geri alabilecekler.

Sizde emlak vergisi muafiyeti listesi içerisinde yer almanıza rağmen bu haktan haberdar olmadığınız için ödeme yaptıysanız hemen yukarıdaki dilekçe ile ödeme yaptığınız belediyeye başvuru yaparak paranızı iade alabilirsiniz. Örneğin emekli olalı 2 sene olduysa geriye dönük 2 senelik para iadesi talep edebilir, kadınlar için 1 sene işsiz kalmaları durumunda arada kalan 1 senelik emlak vergisi iadesini talep edebilirsiniz.

Haber Kaynağı: Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri