Bir Evin Tapusunun Kime Ait Olduğu Nasıl Öğrenilir 2022?

Ev satın alırken ya da bir evin tapusu konusunda endişe yaşayan kişiler evin tapusunun kime ait olduğu nasıl öğrenilir araştırıyor. İşte konuya ilişkin bilinmesi gerekenler.

Konut satın alırken araştırılması gereken başlıca konulardan biri evin tapusunun kime ait olduğu oluyor. Gayrimenkul alım satımlarında eğer taşınmazın kime ait olduğuna karşı şüphe duyuyorsanız, bu haber endişelerinizi giderecek.

EVİN TAPUSU KİME AİT NASIL ÖĞRENİLİR?

Vatandaşların yasal olarak bir başkasına ait gayrimenkul için tapu sorgulaması yapması mümkün değildir. Tapu kaydı sorgulama işlemleri yalnızca Tapu Kadastro memurları tarafından yapılabilmektedir. Bu işlem kişiye özeldir ve her vatandaş bireysel yöntemlerle sadece kendi gayrimenkullerini sorgulayabilirler.

Başkasına ait tapu sorgulama işlemi için sadece mahkemede davalık olunan durumlarda avukatlar tarafından yapılabilmektedir. Türkiye Barolar Birliği TAKPAS Sorgulama Sistemi ile avukatlar, müvekkillerini adına kayıtlı olan arsa, arazi ve konut gibi taşınmazların tapu kaydını öğrenmek için sorgulama yapabilirler.

BAŞKASINA AİT TAPU NASIL SORGULANIR?

Başkasına ait olan tapu, tapu sahibinin isteği dışında sorgulanamamaktadır. Tapu sorgulamaları durumunda SMS ile tapu müdürlüğü tarafından karşı tarafa bilgilendirme yapılmaktadır. Örneğin bir yakınınızın adına kayıtlı tapulara bakmak için Tapu Müdürlüğüne gittiğinizde, herhangi bir taşınmaz için sorgulama yapmak istediğinizde tapu sahibine SMS gönderilebilmektedir.

Bunun dışında başkasına ait tapu sorgulama işlemi yasal yollarla şu şekilde de yapılabilmektedir:

- Kişinin e-Devlet şifresi ile,

- Tapu sahibinin kendisi ile tapu müdürlüğüne giderek,

- Dava açarak avukat aracılığı ile tapu kaydını öğrenebilirsiniz.

Genel itibariyle bir evin tapusunun kime ait olduğu bireysel yöntemlerle ya da illegal yollarla öğrenilememektedir. Bu işlem yalnızca Tapu Müdürlüklerinde görevli uzman kişiler tarafından yapılabilmektedir.

Emlak Haberleri Haberleri