Türkiye'nin kentsel dönüşüm çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordinasyonunda çok sayıda şehirde eş zamanlı olarak devam ediyor. Bakanlığın belediyeler ile ortak çalışması sonucunda kentsel dönüşüm yapılacak alanlar bir bir belirleniyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SÜREÇ DEVAM EDİYOR
Kentsel dönüşüm çalışmaları özellikle İstanbul ve deprem riskli çok yüksek olan şehirlerde hızla devam ederken sürece dair bakanlıktan sık sık açıklamalar yapılıyor. Kentsel dönüşüm projelerine ilişkin son açıklama Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan geldi.
Geçtiğimiz günlerde kentsel dönüşüm kapsamında gerçekleştirilen bir etkinlikte konuşan Bakan Kurum hem yapılan hem yapılacak projeler hakkında bilgi verdi. Türkiye'de yılda 300 bin konutun dönüşümünün sağlanmasının hedeflendiğini ifade eden Bakan Kurum, çalışmaların da sürdüğünü vurguladı.
BİREYSEL KENTSEL DÖNÜŞÜM
Bireysel kentsel dönüşüm yaptırmak isteyenler de özel başvuruda bulunabilirler.
Oturdukları binanın riskli durumda olduğunu düşünen vatandaşlar sürece dair ilk adımı kendileri atabilirler. Bunun işçin ilk işlem olarak belediyeye başvuru yapılması ardından yapı denetimi gerçekleştirilmesi. Yapı denetimi işlemi binanın sağlamlığını ve kentsel dönüşüme girip girmeyeceğini bildirdirir.
Yapı Denetimi Nasıl Yaptırılır?
Yapı denetimi yaptırmak isteyenler için çeşitli seçenekler bulunuyor. Bakanlığın izni ile yapı denetimi yapan kuruluşlara başvuruda bulunacak olan vatandaşlar, binalarının sağlamlığını kontrol edebilirler. Yapı denetimi ile binanın kentsel dönüşüme alınması noktasında rapor sunar. Yapı denetiminde bina riskli durumda çıkarsa kentsel dönüşüm için süreç başlar.
BİNA RİSKLİ YAPI SINIFINDA ÇIKARSA NE OLUR?
Binanın riskli yapı sınıfında çıkması durumunda belediye kentsel dönüşüm için ilk adımı atar. Binada yaşayanlara belli bir süre verecek olan belediye binayı tahliye eder. Bu sırada anlaşılan müteahhitle kentsel dönüşüm başlatılabilir. Gerekli olması durumunda kentsel dönüşüm için bankaların kredi ve finansmanları da bulunur.