Boşanırken Mal Varlığı Nasıl Paylaşılır?

Pandemi döneminde boşanma rakamlarından rekor oranda yükseliş yaşanırken boşanma aşamasında olan çiftler için mal paylaşımı hususunda tartışmalar yaşanabiliyor. Peki, boşanırken mal paylaşımı nasıl olmalı?

Pandemi döneminde boşanma rakamlarından rekor oranda yükseliş yaşanırken boşanma aşamasında olan çiftler için mal paylaşımı hususunda tartışmalar yaşanabiliyor. Peki, boşanırken mal paylaşımı nasıl olmalı?

2020 yılında pandemi nedeniyle evde uzun süre vakit geçiren çiftler arasında ne yazık ki boşanma oranı rekor seviyelere ulaştı. Yaşanan boşanmalarda ise çiftler arasında yaşanan en büyük anlaşmazlık mal paylaşımı hususunda öne çıkıyor.



Boşanırken mal paylaşımı konusunda tarafların hakları Medeni Kanun ile koruma altına alınıyor. Medeni kanun kapsamında boşanma sürecinde hem erkeğin hem de kadının kişisel hakları koruma altına alınırken süreçte tarafların hak kaybı yaşamaması amaçlanıyor.



BOŞANMADA MAL PAYLAŞIMI NASIL OLUR?



Medeni Kanun ile yapılan değişiklik ile kadın ve erkek evlilik süresince edinmiş oldukları tüm mal varlığında ortak hakka sahiptir. Yani örnek vermek gerekirse konutun tapusunun erkeğe ya da kadına ait olmasının hiçbir önemi yoktur. Satın alınan konut kimin üzerine olursa olsun evlilik süresi içerisinde edinilmişse bu durumda tarafların ortak mülkiyet hakkı vardır.



1 Ocak 2002 tarihi ve bu tarihten sonra yapılan tüm evliliklerde bu kural geçerlidir. Evlilik süresi boyunca edinilen tüm para, taşıt ve gayrimenkul gibi değerlerin yanı sıra maaş, BES gibi sigorta tutarları da paylaşıma esastır. Bu süreçte sadece kişisel mallar boşanmada mal paylaşımına dahil edilmiyor. Bunun yanı sıra evlilikten önce edinilen mallar ile evlilik süreci içinde de olsa miras yolu ile eşe geçen taşınmazlar ve mal varlıkları ise paylaşılmıyor.



Örnek vermek gerekirse eşe ailesinden miras kalan konut boşanmada mal paylaşımına konu olmuyor ancak bu taşınmazdan elde edilen bir kira geliri bulunuyorsa bu durumda boşanan eş bu kira gelirinden pay alabiliyor.



Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri