Brüt Beton Ne Demektir?

İnşaat sektöründe sıklıkla kullanılan terimlerden biride brüt beton terimidir. Peki, brüt beton ne demektir, özellikleri nelerdir? Detaylar haberimizde...

İnşaat sektöründe sıklıkla kullanılan terimlerden biride brüt beton terimidir. Peki, brüt beton ne demektir, özellikleri nelerdir? Detaylar haberimizde...

Brüt beton ince tanelere sahip bir beton türüdür. Kum, çakıl ve kırma taşların çimento ile karıştırılmasıyla oluşturulur. Hazır betondan daha küçük çaplı agregalardan elde edilmiştir.



Agregaların maksimum dane çapına bakılarak betonun brüt olup olmadığına karar verilir. Genellikle çelik kalıplar ile birlikte kullanılır.



Brüt Beton Ne Zamandan Beri Kullanılıyor?



Brüt beton Romalılar döneminde beri yapı malzemesi olarak kullanılmaktadır. 1824 yılında Portland çimentosunun gerçekleştirilmesi ile bugünkü anlamı ile kullanılmaya başlanmıştır.



Brüt Betonun Özellikleri



• Sıva, düzeltme ve fazladan bir yapıya ihtiyaç duyulmadan düz yüzey elde edilir.



• Doğal koşullara dayanıklı bir malzemedir. Bunun için içinde fazla ince, zararlı ve organik madde bulunmaması gerekir.



• Mekanlara brüt beton zemin kaplama benzeri uygulamalar yapıldığında, endüstriyel hava kadar.



• Taşıyıcı özelliği olan betonlardır.



• Brüt beton tavan ve kaplama malzemesi olarak sık tercih edilir. Mekana karakter katar ve ekonomiktir.



Brüt Beton Sınıflandırılması



Brüt beton sınıflandırılırken silindir bölü küp basınç dayanıklılığı ve birim ağırlığı hesaplanır. Metre küp başına 2400 kg’a kadar olan ağırlıktaki betonlar normal beton, ağırlıkları 2000’den az olanlar ise hafif beton olarak adlandırılırlar.



İnşaatın ihtiyacı göz önünde bulundurularak:



• Püskürtme,



• Vakumlu,



• Ağır betonlar, betonun katkı maddesinde oran değiştirilerek üretilebilir.



Brüt Beton Astarı



Akrilik emülsiyon esaslı üretilirler. Çimento ya da alçı bazlı sıva uygulaması yapılacaksa, önce brüt beton duvarlara uygulanması uygun olur.



Brüt Beton Duvar



Duvar eğer brüt beton kullanılarak inşa ediliyorsa, brüt beton olarak isimlendirilir. Genellikle iç ve dış cephelerde uygulanır. Dekoratif görüntü elde etmek, mekana doğal ve sıcak bir hava katmak için brüt beton tercih edebilirsiniz.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri