Brüt İnşaat Alanı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

İnşaat konusunda merak edilen konularda biri de brüt inşaat ve net inşaat kavramlarıdır. Brüt inşaat alanı nedir, nasıl hesaplanır? Detaylar haberimizde...

İnşaat konusunda merak edilen konularda biri de brüt inşaat ve net inşaat kavramlarıdır. Brüt inşaat alanı nedir, nasıl hesaplanır? Detaylar haberimizde...

Brüt inşaat alanı, kısaca bir yapıya ait tüm alanların toplamına denmektedir. Söz konusu yapının bodrum bölümleri de dahil olmak üzere çatısına kadar tüm ortak alanları ve katları brüt inşaat alanı kapsamına girmektedir.



Fakat bir yapıya bağlı olan tüm fiziksel alanlar brüt yapı kapsamına girmemektedir. Örneğin yapıya fiziksel olarak dışarıdan bağlanmış ya da eklenmiş olan yangın merdivenleri, havalandırma bacaları, ışıklık, saçaklar ve sundurmalar brüt inşaat kapsamında değerlendirilmemektedir.



Yapı Denetim Kurulu’na Göre Brüt İnşaat



Yapı Denetim Kurulu’nun hazırladığı brüt inşaat yönetmeliğine göre, mücavir alanlar olarak bilinen bölgeler ve belediyeye ait alanlar dışında yapılacak herhangi bir yapı, Yapı Denetim Kurulu kapsamına girmektedir. Öte yandan bazı şartlar altındaki yapılar da Yapı Denetim Kurulu’nun kapsamı dışında kalabilmektedir. Buna göre;



- İnşaat yapılan bölgenin yüzölçümü 200 metrekareyi aşmamak kaydıyla inşa edilen yapılar,



- Hayvancılık entegre tesisleri,



- Kırsal kesimlerde ve kentsel yerleşim merkezlerinde belediye hudutları içinde veya dışında bodrum ve çatı bölümleri hariç en az 2 katlı ve toplam alanı 500 metrekareyi geçmeyen yapılar kapsam dışında kalmaktadır.



Brüt İnşaat Alanı Hesaplama



Brüt inşaat alanı hesaplama 2019 yılında belirlenen kanuna göre yapıya ait bağımsız bölüm brüt inşaat alanı şöyle belirlenmektedir.



- Yapının bağımsız bölümünde bulunan duvarlar,



- Ortak alanı içinde yer alan merdivenler



- Sahanlıklar



- Balkonlar



- Teraslar



- Çatı bahçeleri



Ve hepsinde geçerli olan sıva payı da dahil olmak üzere toplamına bağımsız bölüm brüt alanı denmektedir. Bunun yanında galeriler, yapıya eklenmiş boşluklar ve ortak kullanım alanından bağımsız olan bölümler brüt inşaat alanı kapsamında yer almamaktadır. Brüt inşaat alanı bağımsız brüt alanların ve ortak kullanım alanlarının toplamıyla hesaplanmaktadır.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri