Bu Ay Kira Sözleşmesi İmzalayacaklar! Kontratta Yer Alacak En Yüksek Kira Tutarı Zam Hesaplaması

Mart 2022 kira sözleşmelerinde artış oranı hesaplaması. Kira artış oranı, maksimum kira tutarı, TÜFE 12 aylık veri hesaplaması nasıl olacak? Ev sahibi ve kiracılar için o rakamlar.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan ve uygulamada olan yönetmelik kapsamında ev sahiplerinin ne kadar zam yapabileceği yasal sınır altında. Ev sahipleri istedikleri oranda kiralara zam yapamazlar. Mart 2022 döneminde kira sözleşmesi yenileyecekler için bu oranı hesapladık.

KİRA ARTIŞ ORANI MART 2022 TABLO

Kira artış oranı hesaplama ekranına bakıldığında, Maliye Bakanlığı ev sahiplerinin son 12 aylık verilere göre bir rakam belirleyebileceğini bildirdi. Buna göre ev sahipleri son 12 ayın TÜFE oranları üzerinden kiralara zam yapabilecek. 12 aylık TÜFE oranları ise TÜİK verilerine göre hesaplanacak.

2022 yılı Şubat ayı enflasyon oranları 3 Mart tarihinde açıklandı. Mart ayında sözleşme imzalayacaklar son açıklanan bu verilere göre kira zammını belirleyecekler. Ayrıca ev sahiplerinin dikkat etmesi gereken nokta, ilan edilen bu oranlar uygulanması zorunlu oranlar değil.

TÜİK verilerinde verilen 12 aylık TÜFE oranları yasal olarak en üst sınır. Ev sahipleri isterlerse hiç zam yapmazlar isterlerse de daha az, daha düşük tutarda zam yaparlar. TÜİK'in açıkladığı rakam üst sınırdır o sınır aşılamaz.

1000 TL Kİra Üzerinden Hesapladık

1000 TL ev kirası ödeyen bir vatandaş Mart 2022 döneminde kira kontratı yenileyecekse aşağıda yer alan hesaplama tablosuna göre kira zammıyla karşı kaşıya kalacak. TÜİK son 12 aylık enflasyon oranlarının yüzde 25.98 yani yaklaşık yüzde 26 olduğunu duyurdu. Bu oran aynı zamanda kira artış oranıdır.

* 1000 TL ev kirası yüzde 26'lık kira artış oranıyla Mart 2022'de 260 TL zamlanır ve 1260 TL olur. Ev sahibi isterse bu orandan daha düşük zam yapabilir ancak üzerinde bir zam yapamaz.

Emlak Haberleri Haberleri