Bunu yapmayan kiracılar eski ev sahiplerine kira ödemek zorunda kalıyor!

Kiracılar ile ev sahipleri arasında kurulan ilişki yasal süreçlere göre işletilmediğinde hesapta olmayan gelişmelerle karşılaşılabiliyor. Bunlardan birisi de kiracıların evi boşaltacakları zaman uygulamaları gereken süreçler oluyor. Eğer kuralına göre işlem yapılmazsa sürpriz kira borcu çıkıyor.

Türkiye'de ev sahipleri ile kiracılar arasında olması gereken ilişki kira sözleşmeleri ile yasal güvence altına alınıyor. Tarafların yasal hakları kanunlar tarafından korunuyor. Hatta yazılı bir kira sözleşmesi dahi zorunlu değil. Hukuken sözlü kira sözleşmeleri dahi geçerli sayılıyor. Bu kurallar dışına çıkıldığında ise taraflar bazı yükümlülüklerle karşılaşabiliyorlar. 

KİRACI EVDEN ÇIKARKEN DİKKAT ETMELİ!

Kiracıların evden çıkmak istemeleri veya evden çıkarılmalarına dair süreçlerde bazı konulara dikkat edilmesi gerekiyor. Kiracının eşyalarını evden çıkarması ile kira sözleşmesi sona ermeyecektir. Hatta ev sahibi açısından kiracının eşyalarını boşaltmasının da bir anlamı yoktur. Kira sözleşmesini sona erdirmek isteyen kiracının uygulaması gereken yasal yol gayet açıktır. 

Kiracı evden çıkma kararı almış ve bunu uyguluyorsa ev sahibine evin anahtarını teslim etmek zorundadır. Ev sahibinin eşine, çocuğuna veya bir tanıdığına anahtar teslimi yapmak kiracıların en sık yaptıkları hatadır. Bu şekilde anahtar teslimleri ile kira sözleşmesi sona ermez. Hatta kiracının kira borcu yükümlülüğü de ortadan kalkmaz. Ev sahibi kira sözleşmesi devam ettiği gerekçesi ile kira borcu olduğunu iddia ederek eski kiracısı hakkında icra takibi dahi başlatabilir. Bu durumda ise kiracının hukuken yapacak herhangi bir şeyi yoktur. Bu kira borcunu mecburen ödemek zorunda kalır.

Kiracı eğer evden çıkacaksa ev sahibi veya ev sahibinin yasal vekili ile muhatap olmalıdır. Anahtarı bu şekilde teslim etmesi gereken kiracı anahtarı teslim ettiğine dair yazılı bir belge almalıdır. Bu şekilde yapılacak olan işlem neticesinde kira sözleşmesi hukuken sonlandırılmış olacaktır. Dolayısıyla kiracı tüm yükümlülüklerinden kurtulacaktır. Diğer türlü art niyetli ev sahipleri eski kiracılarını hukuk desteği ile mağdur edebilirler. 

Emlak Haberleri Haberleri