Çalışan herkesi ilgilendiriyor! Kıdem tazminatı konusunda beklenen açıklama geldi. SGK Uzmanı kıdem tazminatı hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Kendi işten çıkan kıdem tazminatı alabilir mi, istifa eden kıdem alabilir mi, hangi şartlar altında alır, 3600 günden kıdem tazminatı almak için ne yapmak gerekir?
Çalışanların emekli maaşı sonrasında en çok güvendikleri ödemeler arasında yer alan kıdem tazminatı toplu para ödemesi yapılması nedeni ile büyük önem taşıyor. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor.
3600 GÜNDEN KIDEM TAZMİNATI ALABİLİRSİNİZ!
Hürriyet Gazetesi Yazarı Noyan Doyan bugün çalışanları yakından ilgilendiren kıdem tazminatı hakkında gelen soruları yanıtladı. Kıdem tazminatı almak isteyen kişiler için izlenecek yolları açıklayan Doğan ayrıca 3600 günden kıdem tazminatı konusunda da önemli bilgiler verdi.
Prim gün sayısını doldurmasına rağmen yaş engeline takıldığı için emekli olamayan kişilere kıdem tazminatı müjdesi geldi. Yaşa takıldığı için emekli olamayan ancak prim gün sayısını dolduran kişiler işyerine dilekçe vererek kıdem tazminatı parası alabilecek.
KIDEM TAZMİNATI ALMAK İÇİN 3 SENE ÇALIŞMAK DAHİ YETERLİ
Doğan Hürriyet Gazetesi köşesindeki bugünkü yazısında "Sadece tazminat, son işyerinizde ne kadar süreyle çalışıyorsanız, o süre üzerinden hesaplanır. Örneğin, son işyerinde 3 yıldır çalışıyorsunuz ama 15 yıl 3600 şartını yerine getirdiniz, işyerinden 3 yıllık kıdeminizi alıp, ayrılabilirsiniz" diyerek 3600 prim gün sayısını dolduran kişilerin kıdem tazminatı alabileceklerini söyledi.
3600 GÜNDEN KIDEM TAZMİNATI NEREDEN, NASIL ALINIR?
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK), 15 yılı ve 3600 prim gün sayısını doldurduğunuza dair yazı alan kişiler bu yazı ile işverenlere başvuru yaparak kıdem tazminatı alabilirler. İşten çıkış işlemini yapan işveren bu dilekçe üzerine kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür.