Çarpık Kentleşme Nedir, Konut Fiyatlarını Nasıl Etkiler?

Çarpık Kentleşme özellikle İstanbul gibi şehirlerin en büyük sorunlarından birisidir. Peki, çarpık kentleşme nedir, konut fiyatlarını nasıl etkiler?

Çarpık Kentleşme özellikle İstanbul gibi şehirlerin en büyük sorunlarından birisidir. Peki, çarpık kentleşme nedir, konut fiyatlarını nasıl etkiler?

Çarpık kentleşme esas olarak hiçbir plan ve program olmaksızın hazine arazilerinin haksız yoldan ele geçirilip bu alanlara önce gece kondu tarzı konutlar dikilmesi sonra bu bölgelerin mahalle haline getirilip bunun üzerine devletten buraya yol ve altyapı getirmesinin beklenmesi şekilde kamu hakkını çalmaya dayalı bir kentleşme şeklidir.



Aslında çarpık kentleşme örnekleri anlatılırken hep suç devlete atılsa da esas olarak çarpık kentleşmenin temel sorumlularından birisi hazine arazisi üzerine hırsızlık yolu ile kaçak konut yapan insanlardır.



Çarpık Kentleşmenin Özellikleri



Çarpık Kentleşme özellikle düşük veya zayıf alt yapı özellikleri, bilhassa dere yatağı gibi yerlere yerleşim kurulması sonucu yoğun yağışlarda görülen sel ve su basmaları ve insanı şartların altında yaşam tarzı ile kendini gösterir.



Özellikle Türkiye gibi ülkelerde görülen çarpık kentleşme sorunları maalesef belediyelerin de en çok kaynak aktarmak ve uğraşmak zorunda olduğu konuların başında gelir. Zira çarpık kentleşme sorununu yaratan kişiler ilginç şekilde bu sorunun çözümünü yine arazilerini haksız yoldan ele geçirdikleri devletten yardım beklerler.



Söz konusu kişiler yıllar boyu emlak vergisi vb vergilerden uzak şekilde kaçak konutlarda oturmalarına ve devlete bir katkı sağlamamalarına rağmen vergisini kuruşu kuruşuna ödeyen vatandaşın sırtında adeta bir kambur gibi devletin topladığı verdilerden pay alırlar.



Çarpık Kentleşme Konut Fiyatlarını Nasıl Etkiler?



Çarpık Kentleşme konut fiyatlarını iki yönlü etkiler. Özellikle çarpık kentleşmenin yoğun olduğu bölgelerde konut fiyatları nispeten düşüktür ancak aksine planlı yerleşmenin olduğu bölgelerde de ev fiyatları yine aynı sebeple normalin üzerinde artış gösterir. Bu açıdan özellikle yeni yerleşime açılan yerlerde çarpık kentleşme olmaması için belediyelere büyük görev düşer.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri