Pandemi döneminden en çok etkilenen sektörlerin başında inşaat ve gayrimenkul sektörü yer almıştı. Koronavirüs salgını ilk ortaya çıktığı dönemde insanların konut yatırımına ara vermesi ve ekonomide yaşanan belirsizlik nedeni ile konuta olan talep bir anda kesilmiş, konut fiyatları büyük bir kayıp yaşamıştı.
Daha sonra insanların ilk şoku atlatması, zorunlu karantina ve sokağa çıkma yasağı kararları nedeni ile insanların evlerinde daha fazla zaman geçirmeye başlaması, yaşam şartlarının değişmesi ve bahçeli, dubleks, balkonlu, geniş evlere olan talebin artması ile konut fiyatları rekor oranda yükselmişti. Konuta olan talebin artmasına rağmen yükselen inşaat maliyeti ve zorunlu kısıtlama kararları ile konut üretiminin azalması da fiyatları yukarıya çekmişti.
KİRALIK EV FİYATLARINA ZAM YAĞMURU SÜRÜYOR, KİRACININ ÇİLESİ BİTMİYOR!
Türkiye'nin pandemi döneminde de yoğun göç almaya devam etmesi, Suriyeli mültecilere Afgan mültecilerinde eklenmesi ile konuta olan talep katlanarak artmıştı. 2021 senesinde pandemi önlemlerinin kaldırılması, üniversitelerde yüz yüze eğitime geçilmesi ve kısıtlamalar nedeni ile ertelenen düğünlerin yeniden başlaması ile kiralık ev talebinde patlama yaşanmıştı.
Kentsel dönüşüm projelerine de hız verilmesi ile bir yandan eski evlerin yıkılması nedeniyle boş kiralık ev bulmanın zorlaşması, bir yandan bu binada oturan ev sahiplerinin de kiralık ev arayışına başlaması ile boş kiralık ev yoka düşmüş, kiralık evlere olan rekor talep kiralık ev fiyatlarına rekor zamları da beraberinde getirmişti. Süreçte ev sahipleri eski kiracılarını çıkarmaya, evleri daha yüksek fiyatlarla kiralamaya başlamıştı.
MEMURA KİRALIK EV İLANLARI GERİ DÖNDÜ! MEMUR OLMAYANA, MEMUR KEFİL BULAMAYANA EV YOK
Süreçte ne yazık ki kiralık evleri daha boşalmadan kiraya veren ve yüksek kiralara rağmen kiracı bulmakta hiç zorlanmayan ev sahiplerinin talepleri de arttı. Yüksek kiralara ek olarak kirasını garantiye almak isteyen ev sahipleri "memura kiralık" ve "memur kefil" şartları ile evlerini kiraya vermeye başladı. Süreçte pek çok ev sahibinin yükselen kira nedeni ile asgari ücretli çalışanların ödeme sorunu yaşayacağını düşündüğü için evini maaşını garanti gördüğü memura kiraya vermek istediği belirtiliyor. Dar gelirli vatandaş bir yandan yükselen kiralarla bir yandan da evini kiraya vermek için memur şartı koşan ev sahipleri ile mücadele etmek zorunda kalıyor.