Çevre Bakanlığı 100 Bin Konutu Dönüştürecek! Ev Sahiplerine 1.150 TL Kira Yardımı, Kiracılara 2.300 TL Ödeme Yapılacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2022'de 100 bin konutun dönüşümü için düğmeye basıyor. Evleri kentsel dönüşüme girecek olan ev sahiplerine ve kiracılara da kira yardımı verilecek.

Türkiye'de son yıllarda oldukça artan kentsel dönüşüm çalışmaları 2022 yılında zirveye çıkacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yıl için risk tespiti yapılan 100 bin adet konutun dönüşümünü yapmayı planlıyor. Evleri kentsel dönüşüme girecek olan vatandaşların mağdur olmamaları için de tüm detaylar düşünüldü. Büyükşehirlerde evi kentsel dönüşüme giren ev sahiplerine 1.150 TL kira yardımı yapılırken kiracılara ise tek seferde 2.300 TL kira desteği verilecek.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN DEVLET DESTEKLERİ

Kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğun bir şekilde yapılabilmesi için vatandaşlara çok önemli destekler verilecek. 6306 sayılı kanun kapsamında konutlarını veya iş yerlerini kendileri dönüştürmek isteyenlere devlet yardımları verilecek. Vatandaşlar evlerini dönüştürmek istediklerinde kira yardımı, faiz desteği, vergi, harç ve ücret muafiyeti gibi imkanlardan yararlanabiliyorlar. Yine yasa gereği kira yardımı alanlara faiz desteği imkanı sağlanmıyor.

Kentsel dönüşüm teşviklerinden yararlanmak için sözlkonusu gayrimenkulün riskli alanda yer alması veya riskli yapı olduğunun teknik raporlarla tespit edilmiş olması gerekiyor. Ayrıca bina anlaşma sağlanarak boşaltılmalı. Boşaltılmamış binalar için kira yardımı ve diğer destekler sağlanmıyor.

İKİ YIL GERİ ÖDEMESİZ KREDİLER

Vatandaşlara konut veya iş yerlerinin güçlendirilmesi için 160 Bin TL, konut ve iş yeri yapımı için 400 Bin TL kredi imkanı veriliyor. Alınan bu kredilerde ise yıllık 400 baz puanlık da faiz desteği veriliyor. Üstelik bu kredilere iki yıl geri ödemesiz verilebiliyor. Ayrıca faiz destekli konut kredilerine 10 yıl, iş yeri kredilerine de 7 yıl vade imkanı sağlanıyor.

FAİZ DESTEKLİ KREDİ ALINABİLECEK BANKALAR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm için desteklediği faiz destekli kredinin alınabileceği bankalar da açıklandı. Buna göre vatandaşlar Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank, Zİraat Katılım, Akbank, Albaraka Türk, Alternatifbank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti BBVA, ING Bank, Kuveyttürk, TEB, Emlak Katılım, Türkiye Finans, İş Bankası, Yapı Kredi ve Şekerbank'tan faiz destekli kredi alabiliyorlar.

Emlak Haberleri Haberleri