Çevre Bakanlığı binaların yıkılması hakkında yönetmelikte değişiklik yaptı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de bir yönetmelik yayınlandı. Buna göre binaların yıkılması hakkında yönetmelikte değişiklik yapıldı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir yönetmelik yayınladı. “Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayınlanarak yürürlüğe girdi. Daha önce yayınlanan binaların yıkılmasına dair yönetmeliğe bir geçici madde eklendi.

BİNA YIKILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ!

Eklenen geçici maddeye göre Avrupa standartlarına veya uluslararası geçerliliği kabul edilen diğer standartlara uygun olan ya da TS 13883 Standardının 5.3.3 maddesine göre akredite bir kuruluştan alınmış test raporu bulunan toz bastırma sistemleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar yeterli kabul edilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı binaların yıkılması sırasında çevreye zarar verilmemesi için bazı şartların yerine getirilmesini zorunluluk haline getirmişti. Belirlenen kurallar çerçevesinde sadece yetki sahibi olan kuruluşlar tarafından bina yıkımı yapılabiliyor. Bakanlık denetiminde olmayan herhangi bir firmanın bina yıkımı yapmasına izin verilmiyor. Bu denetime tabi firmalar da tamamen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın belirlediği kriterlere uygun bir şekilde bina yıkımı yapmakla mükellef oluyorlar.

Yapılan son yönetmelik değişikliği ile beraber bina yıkımı sırasında meydana gelen tozun bastırılması için hangi sistemlerin kullanılabileceğine dair standartlar belirlendi. 2023 yılının sonuna kadar devam edecek olan bu karara sektördeki tüm firmalar tabi olacaklar. Bina yıkımı yapıldığında ortaya çıkacak olan toz belirlenen kriterlerdeki sistemlerle bastırılabilecek.

Öte yandan Çevre, şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Türkiye’de yıkılacak olan binaların hangi esaslara göre yıkılacağına dair daha önce bir yönetmelik yayınlamıştı. O yönetmelik halen daha yürürlükte kalmaya devam edecek. Sadece bir geçici madde eklemesi yapıldı. Sektör içerisindeki firmalar bina yıkımı faaliyetlerini belirlenen yönetmeliğe göre yapmakla sorumlu olacaklar.

Emlak Haberleri Haberleri