Çevre Bakanlığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Değişikliği Resmi Gazete'de Yayınlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. Hangi değişiklikler yapıldı?

Planlı İmar Alanları Yönetmeliği’nde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından değişiklikler yapıldı. Yapılan değişikliklere dair karar Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Peki hangi değişikler yapıldı? Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde neler değişti?

PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

Yapılan değişikliğe göre Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 40. maddesinde beşinci fıkrasına “ilgili hacimlerin” ibaresinden soıonra “fotovoltaik panellerin (PV)” ibaresi eklendi.

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 57. maddesinde değişikliğe gidilerek eklemeler yapıldı. Buna göre estetik iç mekan tasarımı sunulabilmesi amacıyla havaalanı terminal binaları, yatak kapasitesi 300’den fazla olan hastane binaları, yapı inşaat alanı 30.000 metrekareden fazla olan alışveriş merkezi binalarının iç mekanları için mimari projeye uygun olarak iç mekan projeleri eklenebilecek. Bu projeler yapı kullanım izin belgesi alınmadan önce idareye bildirilecek. Ayrıca proje ekinde mimari, elektrik ve mekanik tesisat proje müelliflerinin hazırladıkları mahal listeleri de yer alacak.

Yine yapılan değişiklikle merkezi sıhhi sıcak su sistemlerinin sıcak su sirkülasyon tesisatı içerecek şekilde projelendirilmesi gerekecek. Su tasarrufunun sağlanabilmesi için ise lavabo ve eviyelerde dakikada 6 litreyi, duşlarda dakikada 8 litreyi geçmeyecek şekilde musluk kullanımı, bunların sıhhi tesisat projesinde gösterilmesine dair değişiklik yapıldı. Parsel bahçelerinde sulama sistemi planlanması durumunda sistem damlama sulamaya uygun olarak tasarlanacak. Yöresel şartlara ve iklim koşullarına göre az su isteyen ve damlama sulamaya uygun bitkiler seçilecek. Bu sistemde öncelikle varsa yağmur suyu depolama sistemindeki su kullanılacak. Sıfır atık belgesi alınması zorunlu olan yapılarda geçici atık depolama alanlarının yerleri, kat ve vaziyet planlarında olacak şekilde mimari projede yer alacak.

Emlak Haberleri Haberleri