Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Resmi Gazete İle Yayımladı: 15 Müteahhide İhale Yasağı Getirildi!

9 Kasım 2021 tarihli Resmi Gazete ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ihalelere katılmaktan yasaklama kararı çıkarılan isim ve şirketler ilan edildi. İşte ihale yasaklı listesi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından 9 Kasım 2021 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan duyuru kapsamında ihale yasaklısı olan kişiler ilan edildi. Ekonomide yaşanan dalgalanmalardan en çok etkilenen sektörlerin arasında ilk sıralarda yer alan inşaat sektörü bir süredir fiyat farkı kararnamesi çağısında bulunuyordu.

İnşaat maliyet endeksinde yaşanan hızlı yükseliş ile demir ve çimento fiyatlarına yapılan zamların ardından sektör büyük bir çıkmaza girmiş, maliyetlerde yaşanan hızlı artış en çok teklif vererek ihale alan kamu müteahhitlerini olumsuz etkilemişti. Süreçte beklendiği üzere pek çok müteahhit teklif verdiği fiyat ile bugün ortaya çıkan maliyeti karşılayamadığı için taahhüdünde geriye düştü ve ihale yasaklısı konumuna düştü.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLĞII YEREL YÖNETİMLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHALELERE KATILMAKTAN YASAKLAMA KARARI!

9 Kasım 2021 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan karar kapsamında müteahhitlik işleri yapan 15 kişi ve kuruluş hakkında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı çıktı. Söz konusu ihale yasaklısı listesi Resmi Gazete ile bugün yayımlanarak resmen uygulamaya girmiş oldu.

Listenin tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ...

FİYAT FARKI VE TASFİYE KARARNAMESİ ÇIKARILACAK MI?

Kamu müteahhitleri pandemi döneminde yaşanan ekonomik dalgalanma ve sonrasında demir ile çimento fiyatları başta olmak üzere pek çok ürüne gelen zamlar ile adeta uçuşa geçen inşaat maliyet endeksi ile zor günler geçirmişti. Öngörülemez bir maliyet artışı yaşanırken müteahhitler kendilerine fiyat farkı kararnamesi ile destek olunmasını ya da fiyat farkı çıkarılmıyorsa dahi bir kere daha tasfiye hakkı tanınmasını talep ediyorlar.

Süreçte hatırlanacağı üzere daha öncede Rahip Brunson krizinin patlak verdiği dönemde dolar kurunda yaşanan hızlı yükseliş ile kamu müteahhitleri mağdur duruma düşmüş, o tarihte yoğun başvuru yapılmasına rağmen fiyat farkı kararnamesi verilmemiş ancak tasfiye kararnamesi Resmi Gazete ile yayımlanarak müteahhitlere almış oldukları ihalelerden cezasız olarak çekilme hakkı tanınmıştı.

Müteahhitler inşaat sektöründe yapılan demir ve çimento zamlarının artık sübvanse edilemez boyutlara ulaştığını belirterek fiyat farkı kararnamesi çıkarılmasını talep ederken tasfiye ile yönetimlerin daha fazla zarar edeceklerini, fiyat farkı kararnamesinin en iyi çözüm yolu olacağını savunuyorlar.

Emlak Haberleri Haberleri