Türkiye'de halk arasında çöp vergisi olarak da bilinen çevre temizlik vergisi konut, işyeri, fabrika ve benzeri taşınmazlar için ödenen bir vergi türüdür. Peki çevre temizlik vergisi ile alakalı olarak dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Çevre temizlik vergisini kim, nereye öder? Çevre temizlik vergisi ödenmezse ne olur?
ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ NEDİR?
Belediye sınırları içerisinde bulunan konut, işyeri, fabrika ve diğer taşınmazlar için ödenmesi gereken vergi çeşitlerinden birisi de çevre temizlik vergisidir. Belediyelerin sunduğu temizlik hizmetlerinden faydalanılması dolayısı ile oluşan bir vergi türüdür. Kullanıma ilişkin tahsil edilen bir vergi türüdür. Belediyelerce tahsil edilen çevre temizlik vergilerini bazı belediyeler su faturalarına dahil etmekteler.
ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?
Çevre temizlik vergisi yılda iki taksit halinde tahsil edilmektedir. Bu verginin ilk taksit ödemesi her yılın Mayıs ayının sonuna kadar ödenmelidir. İkinci taksit ise Kasım ayının sonuna kadar ödenmiş olmalıdır. Bu ödemeler belediyelere yapılmaktadır.
ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİNİ KİM ÖDER?
Akılları karıştıran bir konu da çevre temizlik vergisinin kim tarafından ödeneceği meselesidir. Esas olarak bu vergi kanalizasyon, çöp toplama ve diğer temizlik hizmetleri için alınmaktadır. Bundan dolayı da çevre temizlik vergisini taşınmazı kullananlar ödemektedirler. Bir konut için çevre temizlik vergisi ödemekten ev sahipleri değil kiracılar sorumludurlar. Ancak evde kiracı yoksa mesuliyet tamamen ev sahiplerine kalmaktadır.
ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİNİ KİMLER ÖDEMEZ?
Belediye gelirleri Kanunu gereği çevre temizlik vergisi için bazı muafiyetler bulunmaktadır. Buna göre il özel idaresi, genel ve katma bütçeli idareler, yardım kuruluşları, üniversiteler, Kızılay, KYK'ya ait öğrenci yurtları, ibadethaneler, elçilere tahsis edilen konutlar, elçilik ve konsolosluk binaları, belediyeler ve köylerin kurduğu birliklere ait binalar çevre ve temizlik vergisinden muaftır.
Öte yandan bir konut veya işyeri kullanılmıyorsa çevre ve temizlik vergisinden muaf olabilir. Bunun için Belediyeye binanın boş olduğuna ilişkin bir dilekçe verilmelidir.