Çifte Vergi Geliyor! Kimler Hem Emlak Vergisi Hem Değerli Konut Vergisi Ödeyecek, İlk Taksit Ödemesi Ne Zaman Başlayacak?

İlk gündeme geldiği dönemde büyük tartışmalara neden olan, bu tartışmalardan sonra 2021 yılına ertelenen Değerli Konut Vergisi için geri sayım başladı.

İlk gündeme geldiği dönemde büyük tartışmalara neden olan, bu tartışmalardan sonra 2021 yılına ertelenen Değerli Konut Vergisi için geri sayım başladı. 2021 yılına sayılı günler kala Değerli Konut Vergisi kanunu üzerinde yapılan son değişiklikler merak konusu olurken yeni yılla beraber hem emlak vergisi hem de değerli konut vergisi olmak üzere sahip olduğu taşınmaz için iki kere vergi ödeyecek olan kişilerin kim olacakları araştırılıyor. Peki, değerli konut vergisi nedir, kimler değerli konut vergisi ödemez, değerli konut vergisi ödeme tarihleri ne zaman, servet vergisi nedir?

2020 senesinin en çok tartışılan vergileri arasında yer alan değerli konut vergisi toplumda yoğun tepki oluşması nedeniyle 2021 yılına ertelenmişti. Aynı taşınmaz için hem emlak vergisi hem de değerli konut vergisi ödenmesi nedeniyle tepki çeken düzenleme için tanınan erteleme süresi doluyor.



DEĞERLİ KONUT VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENECEK, YENİDEN ERTELENİR Mİ?



Değerli Konut Vergisi hakkında değerlendirmede bulunan Dünya Gazetesi yazarlarından Ersun Bayraktaroğlu "Değerli Konut Vergisi adında da yazıldığı gibi sadece tapuya konut/mesken olarak tescil edilmiş gayrimenkuller için geçerli ve bu konutlardan da sadece 2020 yılı Emlak Vergisi Değeri (yani üzerinden ilgili belediyeye emlak vergisi ödediğimiz tutar- piyasadaki normal alım satım ya da rayiç değeri değil) 5 milyon TL’den yüksek olanları kapsıyor.



Eğer 2020 yılında bu nitelikte birden fazla mesken nitelikli taşınmaza (DİKKAT: Tek bir konuta sahipseniz söz konusu konutun değeri bu tutarın üzerinde olsa bile DKV ödenmez. 2020 yılı Emlak Vergisi Değeri bu tutarın üzerinde birden fazla konuta sahipseniz en düşük değerdeki hariç diğerlerine) tek başınıza, müştereken ya da iştirak halinde sahipseniz 2021 yılının Şubat ayının 20. Günü akşamına kadar bir beyanname ile konutun bulunduğu ildeki vergi dairesine ( DİKKAT: Belediye değil Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi dairesine) beyan edecek ve verginizi aşağıda yer verdiğim tarife ile hesaplayıp ilk taksiti Şubat ayının ikinci taksiti de Ağustos ayının sonuna kadar iki taksit halinde ödeyeceksiniz" diyerek verginin ödeme tarihlerini hatırlattı.



Bayraktaroğlu Pandemi nedeniyle devletin bir kere daha erteleme hakkı tanıyabileceğini belirterek vatandaşların konuyu takipte kalmasını istedi. Sizde yaşanan gelişmeleri takip etmek isterseniz;



Android uygulamamız için TIKLAYINIZ

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ





DEĞERLİ KONUT VERGİSİ HESAPLAMA! DEĞERLİ KONUT VERGİSİ ORANLARI YÜZDE KAÇ?



Taşınmaz değeri 5 milyon lira ile 7,5 milyon Lira arasında olan konutlarda; 5 milyon lirayı aşan kısım için değerli konut vergisi binde 3 olarak uygulanacak.



Değeri 7,5 milyon lira ile 10 milyon lira arasında olan konutlarda ise değerli konut vergisi 7 milyon lirayı aşan kısım için binde 6 olarak hesaplanacak.



Değeri 10 milyon liradan fazla olan konutlarda 10 milyon lirası için 22 bin 500 lira, fazlası içinse binde 10 oranında değerli konut vergisi tahsil edilecek.





DEĞERLİ KONUT VERGİSİ MUAFİYETİ! KİMLER DEĞERLİ KONUT VERGİSİ ÖDEMEZ, MUAF?



Yapılan düzenleme ile mülkiyeti Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin, üniversitelerin ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığının maliki veya intifa hakkına sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlar ile tek meskeni olanlar ile değerli konut vergisi kapsamına giren birden fazla taşınmazları olan kişilerin en düşük değerli olan taşınmazı için vatandaşa muafiyet hakkı tanınmış oldu. Bu muafiyet hakkı dışında kalan ve sahip olduğu taşınmazın değeri 5 milyon lirayı aşan kişiler hem emlak vergisi hem de değerli konut vergisi ödeyecekler.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri