Koronavirüs salgını patlak verdiği dönemde insanların büyük bir hızla şehir dışına yönelmesi, sahifeye bölgelere akın etmesi, bahçeli ve balkonlu evlere olan talepteki artış ev fiyatlarında dalgalanmaya neden olmuştu. Aynı dönemde kamu bankaları tarafında 1 sene ertelemeli konut kredisi verilmesi de konut satış fiyatlarına dev zamlar yapılmasını tetiklemişti.
Türkiye'nin bu dönemde yoğun mülteci göçü alması, enflasyonda yaşanan yükselişe bağlı olarak inşaat malzemelerine gelen zamlarla konut üretiminin azalması arz talep dengesini de bozmuş konuta zam yağmuru daha da hızlanmıştı. Demir ve çimento fiyatlarına gelen zamlarla boğuşan inşaat sektörü şimdi de personel krizi ile karşı karşıya kaldı.
PERSONEL KRİZİ KONUT FİYATLARINI NASIL ETKİLER?
Konut fiyatlarında beklenen indirim bir türlü gelmezken şimdi de personel krizi nedeni ile gözler bir kere daha konut fiyatlarına çevrildi. Konuyu köşesine taşıyan Posta Gazetesi yazarı Bilal Emin Turan yaptığı açıklamasında "Şu anda müteahhitler ekip kurmakta zorlanıyor. Çünkü kalifiye elemanların çoğu Türk müteahhitlerin yurtdışındaki işlerinde çalışmaya gidiyor. Şu anda müteahhitlik sektöründe elaman krizi yaşanıyor. Alttan yeni ekip de gelmiyor" dedi.
İnşaat sektöründe yaşanan personel krizi nedeni ile ücretlerin de arttığı geçen sene 250 TL olan yevmiyenin bu sene 500 liraya ulaştığı, pek çok kişinin 1-2 saat çalışma karşılığında 1,5 günlük yevmiye talep ettiği iddia edildi. Bu nedenle konut fiyatlarında indirimin yakın tarihte zor olduğu belirtiliyor.