Çimento sektöründen fiyat krizi uyarısı! Dünyanın en ucuz çimentosu Türkiye'de!

Çimento üreticilerinin bir araya gelerek yaptıkları son toplantıdan kriz uyarısı çıktı. Çimento sektörünün önde gelen temsilcileri gelecek aylarda çimento üretiminde aksamalar yaşanabileceğini söylediler.

Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği (TÜRKÇİMENTO) Anadolu Buluşmaları’nın son toplantısı bugün İzmir’de yapıldı. Çimento sektörünün önde gelen temsilcilerinin katıldığı toplantıdan çimento üretimine dair kriz uyarısında bulunuldu. TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik toplantıda bir konuşma yaparak sektörün içerisinde kaldığı ve yüzleşmek zorunda olduğu sorunlara dair bilgilendirme yaptı.

İÇ PİYASADA ÇİMENTO SATIŞLARI AZALDI

Çimento sektörü için 2022 yılının çok zor geçtiğini belirten Fatih Yücelik, “TÜRKÇİMENTO olarak sektörün yüzde 94’ünü temsil ediyoruz. 2022 yılının ilk yarısında geçtiğimiz yıla göre çimento üretimi yüzde 10 azaldı. Yine aynı dönemde iç piyasada çimento satışlarında yüzde 14,5 oranında gerileme oldu. Çimento ihracatında ise yüzde 6,5 oranında artış kaydedildi. 2022 yılının ilk sekiz aylık döneminde çimento sektörünün toplam ihracat değeri yüzde 29 yükselerek 1 milyar 79 milyon dolara çıktı. Toplam ihracat miktarında ise yüzde 5,4 oranında düşüş yaşandı.” dedi.

ENERJİ MALİYETLERİ SEKTÖRÜ ZORLUYOR

Enerji maliyetlerinin arttığına dikkat çeken Fatih Yücelik, “Enerji maliyetleri sektörümüzü zorlamaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ile bu yılın Ağustos atı fiyatlarını karşılaştırırsak elektrik fiyatında yüzde 321, ithal kömür fiyatında yüzde 496, petrokok fiyatında yüzde 291, yerli kömür fiyatında da yüzde 168 oranında yükseliş kaydedildi. Dolar kuru bu süreç içerisinde yüzde 112 arttı. Son 1,5 yılda sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 998, elektrik santrallerinde kullanılan doğalgaza yüzde 1330 fiyat artışı olduğunu düşünürsek oldukça olumsuz bir ortamda çimento üretimi yapmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

DÜNYANIN EN UCUZ ÇİMENTOSU TÜRKİYE’DE

Türkiye’de çimento fiyatlarının bilinenin aksine çok ucuz olduğunu söyleyen Fatih Yücelik, “Yaşanan tüm enerji krizine rağmen biz Türkiye’de dünyanın en ucuz çimentosunu satıyoruz. Bugün 1 litre suyun fiyatı çeşitli üretim aşamalarından geçen 1 kilo çimentonun fiyatından pahalıdır. Çimento sektörü yaşadığı zorluklara rağmen teknoloji yatırımlarını yapmak zorundadır. İlerleyen aylarda artan enerji maliyetleri çimento fiyatlarını şu andaki seviyede tutmamız konusunda bizi oldukça zorlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Emlak Haberleri Haberleri