Çimento fiyatları inşaat sektöründe büyük çaplı bir sorun olmaya devam ediyor. Fiyatlarda yaşanan artışlar nedeniyle müteahhitler çimento sektörüne büyük tepki göstermişlerdi. Ancak çimento sektörü beklenen geri dönüşü sağlamadı. Müteahhitler de önümüzdeki süreçte iş bırakma eylemi yapacaklar.
2 EYLÜL'DE İNŞAATLAR DURACAK
Dünya gazetesinden Duygu Şahin Durmaz'ın haberine göre, İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, İnşaat Sektörü İstişare Toplantısı'ndan eylem kararı çıktığını duyurdu. Alınan karar kapsamında 2 Eylül Perşembe günü inşaatlar durdurulacak. Eylem ve boykot kararı kapsamında fiyatların düşürülmediği vurgulanarak bir tonu 450 TL olan çimentonun yüzde 12'lik son zam ile birlikte 500 TL olduğu ifade edildi.
Tahir Tellioğlu açıklamasında çimento sektörü eğer, yakın bir zaman diliminde, inşaat sektörünün, müteahhitlik sektörünün, kamunun, Ticaret Bakanlığı’nın bu konudaki telkinlerine uymaz, keyfe keder zam yapmaya devam ederse, iş bırakacaklarını ifade etmişti.
Yüzde 200 Zam Kabul Edilemez
Eylem kararı sonrasında yapılan basın açıklamasında Tellioğlu, Türkiye'de 6 milyon konutun kentsel dönüşüm kapsamında olduğu bu süreçte yüzde 200'lük zammın kabıl edilemeyeceğini söyledi. Zam kararının 250 alt sektöre büyük bir zarar verildiğinin ifade edildiği basın açıklamasında Tellioğlu "Yaptığımız girişimlerden sonuç alamamanın üzüntüsü içerisinde iş durdurma kararına geçeceğiz. Bugünkü toplantımızda mevcut inşaatları durduralım mıyı konuşurken, bazı meslektaşlarımız inşaatlarına hiç başlamayarak süreci destekliyor. Haftaya Çarşamba günü ulusal basına açıklama yapacağız. Perşembe günü ise Anadolu’dan gelecek birlik ve dernek başkanları ile bir araya gelerek boykot ve eyleme başlayacağız” dedi.
DEMİR KISMEN KONTROL ALTINA ALINDI
Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un başkanlığında gerçekleştirilen toplantı sonrasında demir fiyatlarında indirime gidildiği ve fiyatların kısmen kontrol altına alındığı söylendi. Ancak çimento fiyatlarında her geçen gün fiyat artışları olduğunu ifade eden Tahir Tellioğlu çimentonun yurtdışı girdisinin olmadığını ve ithala dayalı bir durumun da söz konusu olmadığını ifade etti. Yüzde 50 maliyet artışlarının bu süreçte kabul edilebileceği ifade edilirken yüzde 200'lük artışın kabul edilemez olduğunu ifade edildi.
Tellioğlu konuşmasını ise "Bu süreçte kırıldığımız konu 45 gün önce Ticaret Bakanımız Mehmet Muş başkanlığında toplandığımızda geçen yıl tonda 160 TL olan çimento fiyatını 450 TL yapmışlardı. Biz buna itiraz etmiştik bakan beyde bize hak vermişti." sözleriyle tamamladı.