Çocuğu Olmayan Kişinin Gayrimenkulleri Kime Miras Kalır?

Çocuğu olmayan kişilerin vefat etmeleri durumunda sahip oldukları gayrimenkullerin kime miras olarak kalabileceği merak edilmektedir. İşte çocuğu olmayan kişilerin yasal mirasçıları...

Gayrimenkullerin miras yoluyla devrinin gerçekleşmesi sıklıkla yaşanılan bir durumdur. Esasında anne ve babanın sahip olduğu gayrimenkuller özel şartlar bulunmuyorsa çocuklar veya sağ kalan eş arasında belirli oranlarda paylaştırılmaktadır. Peki bir kişinin eğer çocuğu yoksa, çocuğu kendisinden önce vefat etmişse ve onun da çocuğu yoksa mirasçısı kim olur? Bu kişinin vefatı sonrasında gayrimenkulleri kimin olur? İşte çocuğu olmayanlar için miras paylaşımı...

ÇOCUĞU OLMAYANLARIN MİRASÇILARI KİMLERDİR?

Türkiye'de uygulanan miras hukuku kurallarına göre mirasçılar üç ayrı zümreye ayrılmışlardır. Miras taksimatı yapılırken birinci zümrede mirasçı varsa ikinci ve üçüncü zümredekilere miras kalmaz. Birinci zümrede mirasçı yoksa ve ikinci zümrede mirasçı varsa üçüncü zümredekilere miras kalmaz. Bunun için de zümrelerde mirasçılar olarak kimlerin bulunduğu sonuç açısından belirleyici olmaktadır.

Bir kişinin birinci zümre yasal mirasçıları onun alt soyu olarak tanımlanmaktadır. Yani kişinin ana mirasçısı çocuklarıdır. Eğer çocuğu yoksa o zaman miras paylaşımı için ikinci zümreye bakılır. İkinci zümrede ise kişinin anne ve babası bulunmaktadır. Eğer anne ve baba sağ ise mirasçı onlar olurlar. Ancak anne baba sağ değilse onların çocukları yani ölen kişinin kardeşleri ve onların üzerinden de alt soları mirasçı olurlar.

İlk iki zümrede de mirasçı bulunmuyorsa o zaman üçüncü zümreye bakılır. Üçüncü zümrede mirasçı ölen kişinin büyükannesi ve büyükbabasıdır. Onların alt soyları da mirasçı olurlar. Bu şekilde miras paylaşımı yapılır. Zümreler bir arada mirasçı olamazlar. Miras paylaşımı çocuğu olmayan kişiler için böyle yapılır.

Öter yandan çocuğu olmayan veya olan kişilerin eşleri eğer hayattaysa o zaman miras paylaşımında bazı değişiklikler olabilir. Eş miras paylaşımında herhangi bir zümreye dahil edilmemektedir. Tüm zümrelerin mirastaki ortakları olarak eşler görülmektedir. Hatta bazı durumlarda ortaksız bir şekilde miras direkt olarak tamamen eşe geçebilir.

Emlak Haberleri Haberleri