Son dönemde miras konusunda kafa karışıklıkları artarken konu ile ilgili en çok merak edilenler arasında çocuğu olmayan bir kişinin mirasının kime kalacağı oldu. Aileler arasında Türkiye'de sık sık gündeme gelen bu miras hakkında yasalara göre kimlerin, hangi durumlarda hakkı olduğu konusunda merak edilenlere yanıt geldi.
ÇOCUĞU OLMAYAN KİŞİNİN MİRASI NASIL PAYLAŞILIR?
Yasal olarak mirasçı olan kişiler hakkında pek çok kez kafa karışıklığı yaşanırken, bu noktada en çok gündeme gelen konulardan biri de çocuğu olmayan bir kişinin mirasının kişi öldükten sonra nasıl paylaşılacağı oldu. Bu paylaşımda yasalara göre bakılması gereken bazı noktaların olduğu, belirli kriterlere göre miras paylaşımının yapıldığı öğrenildi.
Öncelikle çocuğu olmayan kişinin mirası için ilk olarak bakılacak nokta kişinin evli olup olmadığıdır. Resmi olarak nikahlı bir eş varsa ölen kişinin ilk olarak mirasçısı eşi olur. Fakat her ne kadar çocuk olmasa da eş, tüm mirası alamaz. Ölen kişinin anne ve babası hayatta ise otomatik olarak mirasın eş ile anne ve baba arasında pay edilmesine karar verilir.
Eğer anne ve baba hayatta değil ise bu defa mirasçı ölen kişinin kardeşleri olmaktadır. Fakat ölen kişinin kardeşleri de hayatta değil ise bu defa miras varsa kardeşlerin çocukları arasında pay edilebilmektedir. Bu noktada gündeme gelen bir diğer konu da eşe kalan mirastan onun ailesinin faydalanıp faydalanamayacağı olur.
Konuya ilişkin yapılan açıklamalara göre ölen kişinin eşine kalan mirastan ancak eşin de ölmesi durumunda ailesi faydalanabilir. Kişinin çocukları, anne babası, kardeşleri ya da kardeşlerinin çocukları bu durumda mirası alabilmektedir.