Çocuğu Olmayan Ve Eşi De Vefat Eden Kişinin Gayrimenkulleri Kime Kalır?

Miras yoluyla gayrimenkul devri yapılmasında uygulanan esaslar zaman zaman kafa karıştırabiliyor. Peki çocuğu olmayan ve eşi de vefat eden kişinin gayrimenkulleri kime kalır?

gayriimenkullerin miras yoluyla devri konusunda yaşanan anlaşmazlıklar sık sık gündem olabiliyor. Özellikle çocuğu olmayan kişilerin sahip oldukları gayrimenkullerin kime kalacağı merak edilen konular arasında bulunuyor. Bu durumda miras hukukunun esasları üzerine bir paylaşım yapılmaktadır. Ancak miras paylaşımının sağlıklı bir şekilde yapılması için farklı detay bilgilerle farklı hükümler uygulanabilmektedir.

ÇOCUĞU OLMAYAN KİŞİNİN GAYRİMENKUL MİRASI

Çocuğu olmayan bir kişinin vefatının ardından gayrimenkullerin kime kalacağı sıklıkla araştırılıyor. Öncelikle eşlerin doğal mirasçı oldukları bilinmelidir. Eğer kişinin vefatı sırasında eşi hayattaysa ve çocukları yoksa o mirasın yarısı eşin miras hakkı olmaktadır. Kalan diğer yarısı ise vefat eden kişinin üst soyu ve bağlantılı mirasçılarının hakkıdır. Yani bir kişinin aynı niteliklerde ve değerde iki evi olduğu düşünülürse vefatın ardından miras paylaşımında 1 ev eşe ve diğer 1 ev de ölenin anne ve babası üzerinden kardeşlerine ve onların çocuklarına kalmaktadır.

Vefat eden kişinin eşi miras paylaşımını yapmadan vefat etmesi halinde mirasın ne şekilde paylaştırılacağı merak ediliyor. Bu durumda öncelikle sonra vefat eden eş miras hakkını almıştır. Dolayısıyla o miras paylaşımı yapılmış sayılır. Onun da vefat etmesi ile diğer mirasçılar tüm mirasta hak iddia edemezler. Sonra vefat eden eşin üst soyu üzerinden kardeşleri ve onların çocukları mirasçı olacaklardır. Yani kalan miras için yine iki ayrı paylaşım yapılacaktır.

Gayrimenkul sahibi olan kişinin eşi mirasçı hakkı elde edemeden vefat ederse o zaman da farklı bir miras paylaşımı yapılmaktadır. Böyle bir durumda vefat eden eş mirasçı olamadan hayatını kaybetmiştir. Dolayısıyla miras aktarımı yapılmamıştır. O zaman gayrimenkul sahibinin sonradan vefatı durumunda onun üst soyu üzerinden miras paylaşımı yapılır. Dolayısıyla miras tek kalemde bölünecektir. İki ayrı tarafa miras paylaşımı yapılmayacaktır.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri