Çocuğu Olmayanların Gayrimenkul Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Çocuğu olmayanlara ait olan gayrimenkullerin vefat durumunda kimlere miras olarak paylaştırılacağı merak ediliyor. Çocuğu olmayanların mirası ne olur, gayrimenkuller kime kalır?

Gayrimenkul mira spaylaşımlarının ne şekilde yapıldıkları, hangi esasların uygulandığı, kimlerin ne kadar miras payı aldığı merak edilen konular arasında yer alıyor. Kişinin vefat etmesi ile sahip olduğu gayrimenkuller onun yasal mirasçılarına kalmaktadır. Ancak çocuğu olmayan kişinin gayrimenkullerinin ne olacağı sorgulanıyor. İşte gayrimenkul miras paylaşımları,,,

ÇOCUĞU OLMAYAN KİŞİNİN GAYRİMENKULLERİ NE OLUR?

Kişinin doğal mirasçısı onun çocuklarıdır. Ancak çocuğu olmayan kişilerin miras paylaşımları farklı esaslar üzerinden yapılmaktadır. Bunun için kanuna göre sınıflandırılan 3 ayrı zümre esas alınmaktadır. Çocuğu olmayan kişinin mirası eğer yaşayan eş varsa miras bırakanın anne ve babası ile eşi arasında paylaştırılır. Anne ve baba hayatta değilse onların alt soyu mirasçı olurlar. Yani miras bırakanın kardeşleri ve onların çocukları mirasçı olarak gayrimenkullerin sahibi olabilirler.

Yaşayan eş yoksa miras paylaşımının tamamı miras bırakanın anne ve babasına kalmaktadır. Onların hayatta olmaması durumunda kardeşe ve yeğene miras kalması esasları uygulanmaktadır. özel bir vasiyetname yoksa mira spaylaşımı bu şekilde yapılmaktadır. Ancak miras bırakan hayattayken mirasını paylaştırabilir. Bu durumda vasiyetnamenin geçerliliğine bağlı olarak bu miras paylaşımı uygulanır.

Mira spaylaşımları ile alakalı olarak Türk Medeni Kanunu'na göre uygulanacak esaslar belirlenmiştir. Kanuna göre mirasçılar yakınlık derecelerine göre 3 ayrı zümreye ayrılmıştırlar. Bir zümrede kimsenin kalmaması durumunda miras paylaşımı bir sonraki zümreye taşınmaktadır. Bu şekilde 3 ayrı zümrede de kimse yoksa ve herhangi bir özel vasiyetname de bulunmuyorsa mirasçı devlet olmaktadır. Bu gayrimenkuller bu durumunda Hazine'nin mülkiyetine geçmektedir. İlgi gayrimenkullerin tüm tasarruflarından devlet sorumlu olmaktadır.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri