Corana Virüs Tedbirleri Kapsamında Kira Borcu İçin Ev ve İşyeri Sahipleri ile Kiracıların Hakları Neler?

Koranavirüs nedeni ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7226 sayılı kanun kapsamında bir dizi önemli değişikliğe gidilmiş ve kira borcu olanlar için bir takım yeni haklar tanınmıştı.

Koranavirüs nedeni ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7226 sayılı kanun kapsamında bir dizi önemli değişikliğe gidilmiş ve kira borcu olanlar için bir takım yeni haklar tanınmıştı. Peki, konutlarda ve işyerlerinde kira borçları ertelendi mi, kira erteleme dilekçesi verme hakkı kimlere tanındı, esnafa kira desteği var mı, konutlarda kira erteleme hakkı tanındı mı?

Ne yazık ki tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de koranavirüs salgını nedeni ile milyonlarca kişi evlerine kapanmak zorunda kaldı.



Hastalığın dünya sağlık örgütü tarafından pandemi ilan edilmesi ve tüm dünyayı etkisi altına alması üzerine ne yazık ki ekonomik olarak ta büyük yıkım yaşandı.



DEVLETE KİRA BORCU OLANLARA ERTELEME MÜJDESİ GELDİ!



Bu süreçte en çok düzenli ödemesi olmasına rağmen gelir kaybına uğrayan kişi, esnaf ve işletmeler zarara uğradı. Korana virüs salgınının yayılmasını engellemek amacı ile lokanta, sinema, tiyatro, güzellik salonları, berberler ve kuaförler gibi çok sayıda işletme için zorunlu olarak kapatma kararı çıkmıştı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile mülkilyeti Bakanlık ve Belediyelere ait olan yani kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan tüm taşınmazlardan alınan kira bedelleri ertelenmişti.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum koranavirüs nedeni ile bakanlık olarak almış oldukları önlemleri şu şekilde sıralamıştı:



TOKİ borç ödemeleri,



Emlak Konut taksit ödemeleri,



50 bin çiftçi için Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri için ecrimisil ödemeleri,



564 otelemizi ilgilendiren 300 milyon lira aylık bedeli olan hazine ödemeleri,



Hazine taşınmazlarının üzerindeki taşınmazların kira bedellerinin indirime gidilmesi, kira ödemelerinin durdurulması,



Suların kesilmesinin yasaklanması,



Web Tapu üzerinden 2 haftada 30 bin tapu işlemi yapılması,



Otopark yönetmeliğinin 3 ay ertelenmesi.





HÜKÜMET KANUN DEĞİŞİKLİĞİ YAPTI, YAPILAN KANUN DEĞİŞİKLİĞİ KİRACILAR VE EV SAHİPLERİ İÇİN TANINAN YENİ HAKLAR NELER?



Hürriyet Gazetesi yazarı Oya Armutçu köşesinden yayımlamış olduğu yeni yazısında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7226 sayılı kanun ile yapılan düzenlemeleri değerlendirdi.



Yaşanan gelişmeleri yakından takip etmek isterseniz;



Android uygulamamız için TIKLAYINIZ



İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ



KİRA BORÇLARI ERTELENDİ Mİ?



Ne yazık ki sadece kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan kira borçları ertelendi. Bu süreçte esnafın ve vatandaşın kira borçları için koranavirüs nedeni ile mücbir sebep sayılarak borçların silinmesi gibi bir uygulamanın söz konusu olamayacağı dile getirildi.



Konu hakkında değerlendirmede bulunan Armutçu “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7226 sayılı kanunun geçici 1. maddesiyle ‘1/3/2020 tarihinden 30/6/2020 tarihine kadar işleyecek işyeri kira bedelinin ödenememesi kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacağı’ düzenlenmiştir. Yapılan düzenleme 1/03/2020 tarihinden 30/06/2020 tarihine kadar işleyecek kira borcunu ortadan kaldırmamaktadır" denilerek kira borçlarının silinmesi gibi bir uygulama olmadığını söyledi.





BU SÜREÇTE KİRASINI ÖDEYEMEYEN FAİZİYLE ÖDEYECEK!



Yargıtay üyesi avukat Mustafa Ateş yapmış olduğu değerlendirmesinde söz konusu yasal düzenlemenin sadece kira bedelinin ödenememesi kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacağını ancak borcun ortadan kaldırılmadığını açıkladı.



Söz konusu süre dolduğu anda yani 30 Haziran 2020 tarihinden sonra kirasını bu süreçte ödemeyen kişiler için icra takibi yapılabilecek ve kira borcu olan kişiler bu borçlarını ödemedikleri süreyi de hesaba katılarak faizini de hesaba katarak o şekilde ödeyecekler.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri