Corana Virüsü Nedeni İle Tapu Daireleri Açık Mı, Konut Satışları Nasıl Yapılıyor?

Korana virüs salgını nedeni ile tüm resmi kurumlarda olduğu gibi tapu dairelerinde de önemli tedbir kararları alındı.

Korana virüs salgını nedeni ile tüm resmi kurumlarda olduğu gibi tapu dairelerinde de önemli tedbir kararları alındı. Konut almak, ev satmak ya da tapu devri yapmak isteyen kişiler de tapu daireleri açık mı, çalışıyor mu sorularının yanıtlarını aramaya başladı. Corana Virüsü nedeni ile tapu daireleri çalışma saatleri değişti mi, tapu daireleri kapandı mı, konut satışları nasıl yapılacak, web tapu nedir, internetten tapu işlemleri nasıl yapılacak?

Korana Virüs salgını nedeni ile alınan tedbir önlemlerinin kapsamları her geçen gün genişlerken tapu dairelerinde de tedbir kararları uygulanmaya alındı.



KORANA VİRÜSÜ NEDENİ İLE TAPU DAİRELERİNDE ALINAN YENİ TEDBİR KARALARI NELER?



Tapu ve Kadastro Genel Mürlüğü tarafından yayımlanan genelge ile alınan tedbir kararları açıklanmtı. Açıklamada "Covid-19 salgının ülkemizde yayılımını en aza indirilmesi ve salgının etkilerinin azaltılması amacıyla birimlerimize yönelik aşağıda yazılı tedbirler alınarak uygulamaya konulmuştur.



Bu amaçla Genel Müdürlüğümüz taşra birimlerinde;



1. Akit ve başvuru randevusuna gelen vatandaşlarımız müdürlüklerimize yalnızca randevu saatinde alınacaktır.



2. Tapu işlemlerine yönelik akdin, müdürlük dışında alınması talepleri karşılanmayacaktır.





3. Satış, ipotek, satış-ipotek ve vatandaş talebinin olmadığı resmi yazı ile yapılan tapu işlemleri dışındaki talepler karşılanmayacaktır. Bu kapsam dışında kalan işlemlere yönelik yapılacak başvurular 04.05.2020 tarihinden sonra karşılanacaktır.



4. 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın bizzat veya başkaları adına vekil/temsilci sıfatı ile yapacağı işlem talepleri karşılanmayacaktır. Bununla birlikte İçişleri Bakanlığının 22.03.2020 tarihli 65 Yaş ve Üstü ile Kronik Rahatsızlığı Olanlara Sokağa Çıkma Yasağı Ek Genelgesi doğrultusunda mülki amirce düzenlenen seyahat belgesi olanların (izin belgesi) talepleri karşılanabilecektir.



5. Vatandaş, Avukat, değerlemeci vb. kişilerin bilgi ve belge talepleri webtapu. tkgm.gov. tr adresinden temin edebildiğinden, ayrıca müdürlüklerimizden fiziksel olarak karşılanmayacaktır.



6. Kadastro Müdürlükleri tarafından ihaleli yada müdürlük imkanları ile yürütülen kadastro (tesis, orman, 2/b, tespit harici, yenileme, sayısallaştırma, güncelleme) çalışmalarına 13 Nisan 2020 Pazartesi gününe kadar ara verilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifaedelerine yer verilmişti.



TAPU DAİRELERİ AÇIK MI, KONUT SATIŞI YAPILYOR MU?



Evet, tapu daireleri bu süreçte açık olacak ve hizmet vermeye devam edecek. Ancak bu süreçte belirli kurallara uyulacak.



Corana Virüsü salgını döneminde ev almak ve evini satmak isteyen kişiler mutlaka randevu alacak ve randevulu olarak web tapu üzerinden işlemlerini yapacak.



Yayımlanan genelge ile beraber 4 Mayıs 2020 tarihine kadar satış, ipotek, satış - ipotek ve vatandaş talebinin olmadığı resmi yazı ile yapılan tapu işlemleri dışındaki tüm işlemler ise ertelendi.



Yani zorunlu olmayan işlemler ertelenerek vatandaşların tapu dairelerinde kalabalık ve yoğunluk oluşmasının da önüne geçilerek hem tapu çalışanlarının hem de tapuda işlem yapmak isteyen kişilerin virüse karşı koruma sağlanmış oldu.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri