Covid Tedbirleri AVM'leri Vurdu, Kira İndirimi Talebi Gündeme Geldi

Koronavirüs salgını nedeni ile alınan kısmi kapanma kararları kapsamında alışveriş merkezlerinin çalışma saatleri haftada 40 saatini altına düştü. Saatlerde yaşanan geri çekilme zaten ziyaretçi kaybı yaşayan AVM'lerin kaybını arttırırken yeni kira indirimi talebi gündeme geldi.

Aşılama çalışmalarının başlamasına rağmen koronavirüs salgınında halen istenilen seviyelere düşülmemesi ve vaka sayılarında yaşanan artış nedeni ile Türkiye kısmi kapanma dönemine geçiş yapmıştı. Alınan kararlar kapsamında hafta sonu tam gün sokağa çıkma yasağı uygulamasına geçiş yapılırken hafta içerisinde ise sokağa çıkma yasağı saatleri erkene çekilmişti.

Alınan kararlar zaten uzun süredir ayakta kalma mücadelesi veren alışveriş merkezlerini olumsuz etkiledi. Alışveriş merkezlerinde haftalık çalışma saati 40 saatin de altına düşerken mağazaların açık kalma saatlerinin çalışma saatleri ile çakışması da ciroyu düşürdü.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ KİRA İNDİRİMİ BEKLİYOR!

Konu hakkında açıklama yapan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç getirilen yeni kısıtlamalar sonrası alışveriş merkezlerinin olumsuz etkilendiğini belirterek açık kaldıkları sürenin haftalık 40 saatin daha da altına düştüğünü dile getirdi.

İTO Başkanı Avgadiç yapmış olduğu açıklamasında işletmelerin kira giderleri yükü altında ezilmeye başladıklarını belirterek hem kiracıları hem de kiraya verenleri mağdur etmeyecek yeni bir modelin çok acil hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Genç istihdamı konusunda perakende sektörünün önemine değinen Başkan Avgadiç, alışveriş merkezlerinde çalışan her 100 kişiden 90 tanesinin 30 yaş altında olduğunu belirterek alınacak önlemlerin istihdamın korunması için de hayati bir paya sahip olduğunu belirtti.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDE KİRA YERİNE CİRO PAYI HAYATA GEÇİRİLEBİLİR

Masada yer alan öneriler arasında alışveriş merkezlerinde kira ödemesi yerine cirodan pay ödemesi öne çıkıyor. Zaten şu anda pek çok alışveriş merkezinde bu sistem kiraya ek olarak tahsil edilirken pandemi sona erene kadar cadde mağazalar ve alışveriş merkezlerinde kira yerine cirodan aylık pay ödenmesi sistemine geçiş yapılması isteniyor.

Emlak Haberleri Haberleri